Via Lovaniensis

Beschrijving

Loop je op de Via Brabantica en wil je niet tot in Saint-Quentin wachten om richting Reims en Vézelay te trekken, kies dan in Mechelen voor de Via Lovaniensis. Die sluit immers in Hélécine aan op de Via Monastica. Die neemt je mee naar Rocroi, waar de Via Campaniensis je daarna naar Vézelay voert. Op zich is de Via Lovaniensis sowieso al een interessante pelgrimsweg. Ideaal ook om eens te ‘oefenen’ voor een langere pelgrimstocht.

Eens over de Grootbrug in Mechelen loop je door enkele natuurpareltjes: eerst ‘den Botanique’ en verderop het Mechels Broek. Vanaf daar wandel je door rustig natuur- en landbouwgebied langs de wispelturig meanderende Dijle. Nadat je het Haachts Broek achter je hebt gelaten, sta je plots aan het kanaal Leuven-Dijle. Dat voert je linea recta naar de universiteitsstad Leuven. Aan historie daar geen gebrek. Bezoek zeker de gotische Sint-Pieterskerk en bewonder het stadhuis, een waar stenen kantwerk. Loop zeker langs de Sint-Jacobskerk, verpoos in de magnifieke Kruidtuin, ga even binnen in de Sint-Antoniuskapel met de crypte van pater Damiaan en wandel door het Groot Begijnhof de bruisende stad weer uit. Al snel stap je de Abdij van Park binnen, waar acht eeuwen religieus cultuurerfgoed op je wacht.

Voorbij de abdij wandel je langs mooie wegen en landelijke dorpjes naar Haspengouw. In Meldert breng je stellig een groet aan de plaatselijke heilige Sint-Ermelindis. Via het natuurgebied Rosdel stap je naar Hoegaarden, waar je in de Sint-Gorgoniuskerk het unieke beeld van ‘Christus op een palmezel’ kunt bewonderen. Met een laatste inspanning bereik je de voormalige Abdij van Heylissem en knoop je aan met de Via Monastica.

Praktisch

De Via Lovaniensis begint in Mechelen en eindigt na 66 km in Hélécine. Daar sluit de pelgrimsweg aan op de Via Monastica, die je naar Rocroi voert. Er zijn tweevarianten op de hoofdroute: een van 0,3 km tot een van 13,6 km.

Voorzie 2 tot 3 stapdagen.

Mechelen is makkelijk te bereiken met de trein. Of je laat je door een familielid brengen.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Logies

Download hier de gedetailleerde en geactualiseerde informatie over de logiesplaatsen – met gastgever-ID – langs deze pelgrimsweg (versie 17.7.24). De gastgevers staan gerangschikt in de volgorde dat je ze tegenkomt. In de bestandsnaam van de pdf zie je de updatedatum.

Gidsen

Via Lovaniensis. E-boek in pdf. Vlaams Compostelagenootschap. 2024. (NL). Meer informatie op de winkelpagina …

Via Brabantica Via Lovaniensis. Gedrukte uitgave. Vlaams Compostelagenootschap. 2024. (NL). Meer informatie op de winkelpagina …

Via Brabantica Via Lovaniensis. E-boek in pdf. Vlaams Compostelagenootschap. 2023. (NL). Meer informatie op de winkelpagina …

Jouw ervaringen met deze Via interesseren ons heel erg! Stuur gerust je suggesties naar pelgrimspaden@compostelagenootschap.be.

© Karel Somers, Geert De Hert, Jan Berckmans, Toerisme Vlaams-Brabant – Lander Loeckx, KU Leuven – Rob Stevens, Visit Leuven – Jan Crab – KEV&CAM, David Vanthienen, Lokaal bestuur Hoegaarden, Wouter Hagens – CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de Via Lovaniensis gids (2024, Vlaams Compostelagenootschap).

De hoofdtrack van de Via Lovaniensis bevat 1692 trackpunten. Bij de twee varianten respectievelijk 19 en 151 trackpunten.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten, alsook de waypoints van de logiesplaatsen met aanduiding van de gastgever-ID. De gpx kun je zowel gebruiken met een gps-toestel als op een smartphone.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand, dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Log in with your credentials

Forgot your details?