Camino Sanabrés

Camino Sanabrés

Beschrijving

De Camino Sanabrés takt af van de Vía de la Plata in Granja de Moreruela. Op die plaats kan de pelgrim ervoor kiezen om de Vía de la Plata verder te zetten naar Astorga en dan de Camino Francés te volgen naar Compostela of een alternatieve, minder drukke weg te nemen. Dat is de Camino Sanabrés. De weg loopt voor twee derden over Galicisch grondgebied. Tot de Galicische grens zijn er geen grote hoogteverschillen en loopt de weg door agrarisch gebied. Vanaf Lubián komt daar verandering in en wisselen lange afdalingen en steile klimmen elkaar af. De klim van Tamicelas naar Alberguaría is een echte kuitenbijter. Maar in het dorpje kan je jezelf verwennen in de bar Rincón de Peregrino, waarvan elke muur van onder tot boven bekleed is met sint-jakobsschelpen.

Dan gaat het naar Ourense. Op weg naar de stad loop je kilometers lang door een gebied met zware industrie en bijhorende stankhinder. Maar Ourense heeft ook een leuke verrassing: thermen. Ze liggen 4 km buiten de stad en een toeristentreintje brengt je daar voor geen geld. Sommige thermische baden zijn bovendien gratis. Voorbij Cea ligt het trappistenklooster van Oseira, zeker een ommetje waard. Misschien ontmoet je zelfs een Vlaamse hospitalero. Door een landelijk gebied met veel groen, koeien en schapen en eucalyptusbomen zijn de resterende kilometers naar Compostela snel afgelegd.

Praktisch

Deze pelgrimsweg start in Granja de Moreruela, waar hij aftakt van de Vía de la Plata. Tot Santiago de Compostela is het 369 km stappen. Er zijn ook 13 varianten, waarvan de afstand tussen 0,7 km en 17,6 km varieert.

Voorzie 14 tot 17 stapdagen.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones en iPhones.

Gidsen

Vía de la Plata. Van Sevilla naar Santiago de Compostela. Cordula Rabe. Elmar – Rother Wandelgidsen. 2020. (NL). Meer informatie op de winkelpagina.

A pilgrim’s guide to the Camino Sanabrés Ourense – A Laxe – Santiago & Camino Invierno Ponferrada – A Laxe – Santiago. John Brierley. Camino Guides. 2021. (EN). Meer informatie op de winkelpagina …

Jakobsweg Vía de la Plata. Raimund Joos. Conrad Stein Verlag. 2023. (DE).

Vía de la Plata and the Camino Sanabrés. From Sevilla to Santiago. Wise Pilgrim Guides. 2022. Ook beschikbaar als app. (EN).

Vía de la Plata. Cordula Rabe. Bergverlag Rother. 2020. (DE).

La Vía de la Plata par Ourense et le Camino de Sanabria. Gérard du Camino. Gérard Rousse. 2018. (FR).

Sur le chemin de Saint-Jacques-de-Compostelle. La Vía de la Plata et le Camino Sanabrés. François Lepère, Yvette Terrien, Céline Heckmann. Lepère éditions. 2017. (FR).

Foto’s van Lieven Stuyver, Luc Abel en Paul Linders

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de pelgrimsgids Vía de la Plata (Conrad Stein Verlag, 2023).

De hoofdtrack van de Camino Sanabrés bevat in totaal 11345 trackpunten. Bij de 13 varianten gaat dat van 34 tot 495 trackpunten. De hoofdtrack is opgedeeld in twee stukken:

  • Granja de Moreruela > Campobecerros: 5893 trackpunten
  • Campobecerros > Santiago de Compostela: 5453 trackpunten.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?