Via Lemovicensis

Via Lemovicensis

Beschrijving

De Via Lemovicensis loopt van Vézelay over Limoges en Périgueux naar Ostabat waar hij samenkomt met de Via Podiensis en de Via Turonensis. De weg loopt ten westen van het Centraal Massief in Frankrijk en kent twee hoofdvarianten: één via Nevers en één via Bourges. De variante via Nevers is 25 km langer dan die via Bourges. Je kunt dit verschil halveren als je in Nevers kiest voor de variante via Augy-sur-Aubois naar Ainay-le-Château. Hou je van cultuur, dan kan de variante via Bourges je bekoren, met name de stadjes Charité-sur-Loire en Bourges. Geniet de natuur je voorkeur, dan kies je beter voor de variante via Nevers. Een meer golvende en afwisselende route.
De Via Lemovicensis is de enige weg in Frankrijk die een historische pelgrimsroute volgt. Dit zie je als je naar een detailkaart van de route kijkt: de weg gaat rechtuit en vermijdt allerlei nutteloze omwegen en beklimmingen. Het hoogste punt van de route is de Mont d’Ambazac (600 m). Voor mooie uitzichten is er de GR 654 van Vézelay naar Saint-Jean-Pied-de-Port, maar deze weg wordt nauwelijks nog door pelgrims gebruikt.
Voor een mooie start van hun tocht kunnen pelgrims in de basiliek van Vézelay de dag aanvatten met het morgengebed van de broeders en zusters. Een indrukwekkend dienst, ook voor niet-gelovigen.

De weg vertrekt in Vézelay en volgt aanvankelijk de Loire naar het zuidwesten. De weg loopt door de Morvan, een streek met flink wat niveauverschillen. Maar het is er heerlijk rustig. Heerlijk is de tocht door een van de grootste eikenbosgebieden in Frankrijk. Dan komt Nevers in zicht met de kathedraal Saint-Cyr-et-Sainte-Julitte, maar bekendheid heeft de stad vooral door de Espace Bernadette. In het klooster van de Congrégation des Soeurs de la Charité rust de heilige Bernadette van Lourdes in een glazen schrijn. Ook de pelgrim kan er rust vinden in de kloosterherberg. Van de Loire gaat het naar het Canal Latéral à la Loire, het Canal du Berry en de Cher om La Châtre te bereiken. De donjon van de stad steekt ver boven zijn omgeving uit. In deze donjon is een museum van George Sand ondergebracht, de schrijfster die een amoureuze relatie had met onder meer Chopin.

De Via Lemovicensis kronkelt daarop het dal van de Creuse en een spectaculaire omgeving in. Wat later bereikt de weg de Limousin, het dunst bevolkte deel van Frankrijk. In de buurt van Limoges, dat zijn naam aan deze pelgrimsroute gaf, liggen de uitlopers van het Centraal Massief. De weg loopt langs mooie boswegels, weiden en dorpjes en krijgt zodra de Dordogne wordt overgestoken een ander karakter. De wijngaarden van de gerenommeerde bordeaux komen eraan. Waar de grens met Spanje in zicht is, ter hoogte van Saint-Palais, ligt de ‘Stèle van Gibraltar’ op de weg. Daar ontmoeten de Via Turonensis, Lemovicensis en Podiensis elkaar. Let op dat je hier niet de foute richting uitloopt of Saint-Jean-Pied-de-Port laat nog lang op zich wachten. Maar op de juiste weg krijg je prachtige uitzichten op de Pyreneeën. Via Ostabat stap je verderop de Porte Saint-Jacques door om in Saint-Jean-Pied-de-Port te belanden. Na al de weken van eenzaamheid, kom je midden een wereld van gîtes, refuges, souvenirwinkels en toeristenkabaal. Het is even wennen en geeft een beeld van de Camino Francés die voor je ligt.

Overnachtingsmogelijkheden zijn er voldoende op de Via Lemovicensis, maar ze kunnen wel sober zijn. De kwaliteit is alleszins zeer verschillend. Een aantal pelgrimsherbergen wordt uitgebaat door de organisatie Voie de Vézelay. Zij doen goed werk door herbergen uit te baten waar geen alternatieven zijn. Naast de pelgrimsherbergen zijn er jeugdherbergen en wandelhemen. En voorts natuurlijk de pensions, B&B’s, hotelletjes en private kamers.

In Le Veurdre (weg via Nevers) kun je de GR 300 nemen. Die brengt je naar de Via Arverna en verder naar Cahors op de Via Podiensis. In Bénévent-l’-Abbaye kun je de Voie de Rocamadour nemen naar het Mariaheiligdom Rocamadour en verder naar Cahors.

Praktisch

Deze pelgrimsweg start in Vézelay (FR) en eindigt na 944 km – over Nevers – of na 918 km – over Bourges – in Saint-Jean-Pied-de-Port (FR). Van daar stap je langs de Camino Francés verder naar Santiago de Compostela. Je kan ook – bijna op het einde – in Saint-Palais ervoor kiezen om naar Hendaye/Irún te stappen om er aan de Camino del Norte te beginnen. Op weg naar Hendaye kun je dan nog eens van gedacht veranderen en in Espelette langs de Voie du Baztan naar Pamplona gaan op de Camino Francés. Er zijn ook veertien varianten, in afstand variërend tussen 0,3 km en 89,9 km. De belangrijkste is deze over Bergerac (89,9 km).

Voorzie 35 tot 43 stapdagen.

Alle voorzieningen langs deze pelgrimsweg zoals logies, eetgelegenheden … zijn door een werkgroep van het Nederlands Genootschap van Sint-Jacob opgelijst. Download het pdf-document hier.
Meer uitgebreide info vind je op deze webpagina.

Om Vézelay te bereiken neem je de Thalys naar Parijs. Daarna met de gewone trein – overstappen in Laroche-Migennes – naar Sermizelles-Vézelay. Ten slotte een kwartiertje met de bus tot in Vézelay. Of je stapt 9,5 km van het station naar Vézelay. Download hier de korte routebeschrijving met kaart.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

Pelgrimsweg van Vézelay naar Saint-Jean-Pied-de-Port via Nevers en Bourges (Via Lemovicensis). Nederlands Genootschap van Sint-Jacob. 2023. (NL). Meer informatie op de winkelpagina …

Pelgrimsweg van Vézelay – Achtergrondinformatie. Werkgroep Pelgrimsweg van Vézelay (Nederlands Genootschap van Sint Jacob). 2020. (NL). Download de pdf.

Le Chemin de Vézelay ou Via Lemovicensis. Céline Heckmann, François Lepère. Editions Lepère. 2022-2023. (FR). Meer informatie op de winkelpagina …

Miam Miam Dodo. Voie de Vézelay. Branches de Bourges et Nevers. Branche de Bergerac. Les Editions du Vieux Crayon. 2022-2023. (FR).

Frankreich: Jakobsweg Via Lemovicensis. Randolf Fügen. Conrad Stein Verlag. 2019. (DE).

Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle : Vézelay-Périgueux – GR 654. FFRP. 2015. (FR).

Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle : Périgueux – Roncevaux – GR 654. FFRP. 2015. (FR).

Foto’s van Alex Cusse (8), Andrea Grootaers (3), Jacques Tack (19), Paul Linders (13) en Robert Truyen (1)

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de gids Pelgrimsweg van Vézelay naar Saint-Jean-Pied-de-Port via Nevers en Bourges (Via Lemovicensis), Nederlands Genootschap van Sint-Jacob, 2023.

De hoofdtrack van de Via Lemovicensis over Nevers bevat 21 820 trackpunten en deze over Bourges 20 160 trackpunten. Bij de veertien varianten variëren het aantal trackpunten van 13 tot 2 586. De hoofdtracks zijn opgedeeld in vier stukken:

 • Vézelay > Gargilesse-Dampierre – via Nevers
  (6 249 trackpunten – 297 km)
 • Vézelay > Gargilesse-Dampierre – via Bourges
  (4 589 trackpunten – 271 km)
 • Gargilesse-Dampierre > Périgueux
  (6 929 trackpunten – 257 km)
 • Périgueux > Saint-Jean-Pied-de-Port
  (8 642 trackpunten – 390 km)

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?