Camino del Salvador

Camino del Salvador

Beschrijving

De Camino del Salvador loopt van León naar Oviedo, goed voor een traject van 119 km. Kort, maar daarom geen akkefietje, integendeel. Wellicht is deze camino de meest bergachtige met hoogtes tot 1600 m. Symbool voor de camino staat de Crucero de San Salvador op de Romero, een berg van 1448 meter. Toch is dit niet het hoogste punt van de camino. Dat ligt even verder op de Canto la Tusa (1572 meter). Het Massief van Ubiña heeft 60 toppen van meer dan 2000 meter. Mooie uitzichten zijn dus gegarandeerd wanneer het weer meezit. Het is ook niet verwonderlijk dat de Vuelta in dit gebied jaarlijks een doortocht maakt. De bewegwijzering is prima. Naargelang de regio zijn er wel verschillende aanduidingen, maar de vertrouwde, gele pijlen maken de hoofdmoot uit.

Aan het weer dient bijzonder aandacht besteed, vooral dan bij de klim en afdaling van het Cordilleragebergte. Hitte, mist, regen en koude zijn hier mogelijk en kunnen elkaar in een onverwacht snel tempo opvolgen. Het is steeds wijs even navraag te doen bij de plaatselijke bevolking. Soms zullen ze afraden de klim over de bergen te maken en voorstellen een alternatieve route door het dal te gebruiken. In Asturië is de nationale drank de cider. Die wordt nog dikwijls op traditionele manier ingeschonken vanaf grote hoogte.

Op het eindpunt, de gezellige stad Oviedo, is een bezoek aan de kathedraal zeker de moeite. De Santa Iglesia Basílica Catedral Metropolitana de San Salvador werd gebouwd van de 14de tot de 16de eeuw. Zeker de moeite waard is het 16de-eeuwse retabel van Gerard van Brussel boven het hoofdaltaar en vooral de Cámara Santa, oorspronkelijk de huiskapel van Alfonso II. Daar bevindt zich het Cruz de los Angeles, geschonken door Alfonso II in 808, en het Cruz de la Victoria, het kruis van de overwinning. Onder het goud zit een houten kruis waarmee Pelayo in 722 de eerste zege op de Moren zou behaald hebben in Covadonga, nog steeds een bedevaartplaats. Het kruis vind je ook op de vlag van Asturië.

De Arca Santa, de reliekenkast in de Cámara, bevat een lange reeks relieken, van doornen van de doornenkroon tot melk van Maria … De reliekenschat bezorgde Oviedo eeuwenlang een belangrijke plaats op de camino. Daar werd immers San Salvador vereerd en in Compostela ‘maar’ zijn dienaar. Het lopen van de Camino del Salvador levert in Oviedo een salvadonara op, te vergelijken met de compostela.

Praktisch

Deze pelgrimsweg start in León en sluit na 119 km in Oviedo aan op de Camino Primitivo. Die eindigt na 313 km in Santiago de Compostela, waarvan je de laatste 39 km op de Camino Francés loopt. Er zijn 2 varianten, resp. 4,9 km en 14,6 km lang.

Voorzie 5 tot 6 stapdagen tot Oviedo.

Naar León vlieg je vanuit Brussel of Charleroi, met een overstap in Madrid of Barcelona. Van de luchthaven ben je met de bus op 50 min. in het centrum. Je kan ook naar Bilbao of Santander vliegen en van daar met de trein of bus naar León reizen.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

Camino de San Salvador. Wise Pilgrim guides. 2021. Beschikbaar als app. (EN).

Camino de San Salvador für Bauchfüssler. Andrea Ilchmann. Lehmanns Media. 2018. (DE).

Camino del Salvador. León-Oviedo. Montaña Central. Digitale gids. 2015. (ES). Download hier.

Foto’s van Luc Holsters

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de digitale gids Camino del Salvador. León-Oviedo. Montaña Central. 2015.

De hoofdtrack van de Camino del Salvador (León > Oviedo) bevat 3718 trackpunten. Bij de twee varianten zijn dat resp. 283 en 529 trackpunten.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?