Camino del Salvador

Camino del Salvador

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Camino del Salvador   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Camino del Salvador (variante Poladura > Payares)   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Camino del Salvador (wintervariante Payares > La Pola)   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Beschrijving

De Camino del Salvador loopt van León naar Oviedo, goed voor een traject van 119 km. Kort, maar daarom geen akkefietje, integendeel. Wellicht is deze camino de meest bergachtige met hoogtes tot 1600 m. Symbool voor de camino staat de Crucero de San Salvador op de Romero, een berg van 1448 meter. Toch is dit niet het hoogste punt van de camino. Dat ligt even verder op de Canto la Tusa (1572 meter). Het Massief van Ubiña heeft 60 toppen van meer dan 2000 meter. Mooie uitzichten zijn dus gegarandeerd wanneer het weer meezit. Het is ook niet verwonderlijk dat de Vuelta in dit gebied jaarlijks een doortocht maakt. De bewegwijzering is prima. Naargelang de regio zijn er wel verschillende aanduidingen, maar de vertrouwde, gele pijlen maken de hoofdmoot uit.

Aan het weer dient bijzonder aandacht besteed, vooral dan bij de klim en afdaling van het Cordilleragebergte. Hitte, mist, regen en koude zijn hier mogelijk en kunnen elkaar in een onverwacht snel tempo opvolgen. Het is steeds wijs even navraag te doen bij de plaatselijke bevolking. Soms zullen ze afraden de klim over de bergen te maken en voorstellen een alternatieve route door het dal te gebruiken. In Asturië is de nationale drank de cider. Die wordt nog dikwijls op traditionele manier ingeschonken vanaf grote hoogte.

Op het eindpunt, de gezellige stad Oviedo, is een bezoek aan de kathedraal zeker de moeite. De Santa Iglesia Basílica Catedral Metropolitana de San Salvador werd gebouwd van de 14de tot de 16de eeuw. Zeker de moeite waard is het 16de-eeuwse retabel van Gerard van Brussel boven het hoofdaltaar en vooral de Cámara Santa, oorspronkelijk de huiskapel van Alfonso II. Daar bevindt zich het Cruz de los Angeles, geschonken door Alfonso II in 808, en het Cruz de la Victoria, het kruis van de overwinning. Onder het goud zit een houten kruis waarmee Pelayo in 722 de eerste zege op de Moren zou behaald hebben in Covadonga, nog steeds een bedevaartplaats. Het kruis vind je ook op de vlag van Asturië.

De Arca Santa, de reliekenkast in de Cámara, bevat een lange reeks relieken, van doornen van de doornenkroon tot melk van Maria … De reliekenschat bezorgde Oviedo eeuwenlang een belangrijke plaats op de camino. Daar werd immers San Salvador vereerd en in Compostela ‘maar’ zijn dienaar. Het lopen van de Camino del Salvador levert in Oviedo een salvadonara op, te vergelijken met de compostela.

Praktisch

Deze pelgrimsweg start in León en sluit na 119 km in Oviedo aan op de Camino Primitivo. Die eindigt na 313 km in Santiago de Compostela, waarvan je de laatste 39 km op de Camino Francés loopt. Er zijn 2 varianten, resp. 4,9 km en 14,6 km lang.

Voorzie 5 tot 6 stapdagen tot Oviedo.

Naar León vlieg je vanuit Brussel of Charleroi, met een overstap in Madrid of Barcelona. Van de luchthaven ben je met de bus op 50 min. in het centrum. Je kan ook naar Bilbao of Santander vliegen en van daar met de trein of bus naar León reizen.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

Camino de San Salvador. Wise Pilgrim guides. 2021. Beschikbaar als app. (EN).

Camino de San Salvador für Bauchfüssler. Andrea Ilchmann. Lehmanns Media. 2018. (D).

Camino del Salvador. León-Oviedo. Montaña Central. Digitale gids. 2015. (ES). Download hier.

Camino del Salvador León - Parador Hostal San Marcos Camino del Salvador León - Plaza de San Marcos – Rustende pilgrim Camino del Salvador León - Catedral de Santa María de Regla Camino del Salvador León - Vrijwilligers Asociación de Amigos del Camino de Santiago Camino del Salvador Camino del Salvador Camino del Salvador Tussen León en La Robla Camino del Salvador La Robla - Ermita de Celada Camino del Salvador La Robla - Ayuntamiento Camino del Salvador Rio Bernesga Camino del Salvador Peredilla - Santuario del Buen Suceso Camino del Salvador La Pola de Gordón Camino del Salvador Onderweg naar Buiza Camino del Salvador Buiza Camino del Salvador Op weg naar Poladura de la Tercia Camino del Salvador Tussen Buiza en Poladura de la Tercia Camino del Salvador Poladura de la Tercia - Albergue Camino del Salvador Naar Arbas de Puerto Camino del Salvador Arbas de Puerto Camino del Salvador Skistation van Pajares Camino del Salvador Payares - Iglesia de San Miguel Camino del Salvador Albergue de Pajares - Hospitalera en pelgrims Camino del Salvador Op weg naar Santa Marina Camino del Salvador Tussen Santa Marina en Campumanes Camino del Salvador Lunch in Campumanes Camino del Salvador Pola de Lena - Iglesia de Santa Cristina de Lena Camino del Salvador Pola de Lena - Albergue Camino del Salvador Uxo Camino del Salvador El Padrún Camino del Salvador Oviedo - Conde de Campomanes Camino del Salvador Oviedo - Ayuntamiento Camino del Salvador Oviedo - Catedral de San Salvador Camino del Salvador Oviedo - Stad van de cider

Foto’s van Luc Holsters

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de digitale gids Camino del Salvador. León-Oviedo. Montaña Central. 2015.

De hoofdtrack van de Camino del Salvador (León > Oviedo) bevat 3718 trackpunten. Bij de twee varianten zijn dat resp. 283 en 529 trackpunten

De tracks zijn downloadbaar in drie digitale formaten:

Een gpx-bestand, waarin alle hoofd- en variantentracks zijn opgeslagen. Meest aangewezen voor gebruik in gps-toestellen.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.

Download

Een zip-bestand met alle hoofd- en variantentracks, met elke track als afzonderlijk gpx-bestand. Aangewezen voor gps-apps van Androidsmartphones en iPhones, omdat elke track best als afzonderlijk gpx-bestand dient opgeladen te worden. Een handige app is OsmAnd.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand, dat je kan openen in Google Earth.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?