Camino de Levante

Camino de Levante

Beschrijving

De naam ‘Levante’ duidt in Romaanse talen de plaats aan waar de zon opkomt, het oosten dus. De ligging van Valencia in het oostelijke kustgedeelte van Spanje was waarschijnlijk bepalend voor de naam. Nadat de christenen de regio heroverd hadden, gebruikten veel pelgrims uit mediterrane landen de Camino de Levante. De meesten van hen namen het schip naar Valencia en begonnen vandaar hun weg naar Santiago de Compostela.

De Camino de Levante voert je ruim 800 km dwars door hartje Spanje van Valencia naar Zamora. Je doorkruist drie regio’s: Valencia, Castilia-La Mancha en Castilia y León. Een mondje Spaans kan in deze nog authentieke streken van pas komen. In Zamora vervoeg je de Vía de la Plata, die vanuit Sevilla komt. Bereid je voor op een wat eenzame tocht. Maar misschien is dat net wat je zoekt. Deze camino loopt veelal over brede paden en kent weinig steile passages. Een goede bewegwijzering met de gekende gele pijlen zorgt ervoor dat je de weg over het hele traject vlot kunt volgen. Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur flink hoog oplopen.

De Camino de Levante start dus in het mooie Valencia. De stad stond tot 1238 onder Moors bewind en dat heeft zijn sporen nagelaten. Maak voor je vertrek zeker wat tijd vrij om de Catedral de Santa María de Valencia en de Ciudad de las Artes y las Ciencias te bezoeken. Verschillende van de Ciudadgebouwen zijn ontworpen door architect Santiago Calatrava.

Vanuit Valencia loop je eerst door buitenwijken en industriegebieden naar Silla. Dit deel kun je eventueel per trein afkorten. Na Silla loop je langs de rand van het natuurgebied Albufera en verderop door sinaasappelplantages en vele kleine stadjes. Op meestal verharde wegen stap je naar Xátiva. Trek er wat tijd uit om de kerken en het kasteel te bezoeken. Je hebt nog een paar dagen nodig om in Moixent en het grensgebied met Castilia-La Mancha te komen.

Van Moixent naar Almansa en Albacete wandel je grotendeels over grindpaden door dunbevolkt gebied. Op dit traject ben je aangewezen op je eigen meegedragen watervoorraad. Vanaf een hoogte van 300 m klim je gedurende meerdere dagen bijna onmerkbaar via Almansa naar het 1000 m hoge dorp Higueruela. Vervolgens daal je af naar Albacete in La Mancha op 700 m. Daar sluit de Camino del Sureste uit Alicante aan, die tot in Medina del Campo gelijk of in de buurt loopt van de Camino de Levante. Wanneer je op zoek bent naar een logiesplaats, kan even uitwijken naar die Camino del Sureste handig zijn.

Van Albacete naar Toledo slingert de camino zich op een hoogte van ongeveer 700 meter over vlakke zand- en grindwegen. Deze steek – La Mancha – produceert bijna de helft van alle Spaanse wijn. Na het bezienswaardige stadje San Clemente volg je de verhalen van Don Quichote en zijn dappere schildknaap Sancho Panza. Je zal begrijpen hoe de ’vernuftige edelman’ net voor Mota del Cuervo strijd leverde met reuzen en windmolens.

Daarna loop je naar Tembleque, met een bijzonder stadsplein. Via eindeloze olijfplantages wandel je langs talloze kastelen naar Toledo. Ook in deze stad dien je voldoende tijd in te plannen voor sightseeing.

Van Toledo (op 500 m) klim je over onverharde wegen door graanvelden, veeweiden en weilanden in het enige bergachtige deel van het pad naar het hoogste punt van deze camino, de Puerto del Boquerón (op 1315 m). Nu je in Castilia y León bent, brengt het pad je weer naar beneden naar Ávila, de hoogste provinciehoofdstad van Spanje op 1100 m. Misschien kun je tijdens een rustdag de stad en haar wallen verkennen.

Vanuit Ávila wandel je door heuvelachtig land over onverharde wegen naar Arévalo, met zijn kasteel en bezienswaardige kerken. Dan stap je naar Medina del Campo – middenin de graanschuur van Spanje – met zijn imposante kasteel, dat boven de rivier Zaperdiel uit troont. Ten slotte kom je in het ‘romaanse museum’ Zamora. Het loont er de moeite om ook het Semana Santa museum te bezoeken. De beeldengroepen die in de optochten vóór Pasen meegedragen worden, staan er tentoon. Indrukwekkend.

Praktisch

De Camino de Levante start in Valencia en eindigt na 815 km in Zamora, waar deze pelgrimsweg aansluit op de Vía de la Plata. Volg je deze pelgrimsweg nog 42 km, dan kun je in Granja de Moreruela de Camino Sanabrés nemen. Die brengt je na 366 km in Santiago de Compostela. Of je loopt van Granja de Moreruela nog 94 km verder over de Vía de la Plata tot in Astorga, waar deze aansluit op de Camino Francés. Daarna stap je nog 259 km langs die pelgrimsweg tot in Santiago de Compostela.

Voorzie 30 tot 36 stapdagen voor het traject van de Camino de Levante.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

Spanien: Jakobsweg. Camino de Levante. Von Valencia nach Zamora. Stefan Markschies. Conrad Stein Verlag. 2020. (DE). Meer informatie op de winkelpagina.

Camino de Santiago de Levante GR-239, de Valencia a Santiago. La Asociación “Amigos del Camino de Santiago” de la Comunidad Valenciana. 2013. (ES).
Op de website van het genootschap van Valencia vind je ook veel informatie over de route.

Foto’s van Lieven Stuyver, Richard Asselberghs en Riet van Cleuvenbergen

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de gids Spanien: Jakobsweg. Camino de Levante. Een Duitstalige gids, maar ook voor Nederlandstaligen prima verstaanbaar.

De hoofdtrack van de Camino de Levante bevat 17 979 trackpunten en is opgedeeld in twee stukken:

  • Valencia > Mota del Cuervo: 9 045 trackpunten (352 km)
  • Mota del Cuervo > Zamora: 8 934 trackpunten (463 km)

Er zijn daarnaast nog 7 varianten opgenomen, gaande van 19 tot 138 trackpunten.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?