Via Campaniensis

Via Campaniensis

Beschrijving

De Via Campaniensis doorkruist niet alleen de Champagnestreek en de streek van de chablis, maar het belangrijkste is dat hij de pelgrim naar Vézelay brengt, een van de historische vertrekpunten van pelgrims naar Santiago de Compostela. Jaren geleden volgden de pelgrims tussen Rocroi en Vézelay de GR 654, maar die route is ca. 145 km langer dan de Via Campaniensis. Startpunt van deze pelgrimsweg is Rocroi, een oude vestingstad die toegang geeft tot de Franse Ardennen. Bij de Ardennen mag je je een ruw, overwegend bosrijk gebied voorstellen, maar ook een weinig bevolkt gebied. Vandaar geen winkels of cafés in de dorpen. Het is dus aangewezen voldoende spijs en drank mee te nemen en van dat ene terrasje op de weg voluit te genieten.

De Via Campaniensis brengt de pelgrim in eerste instantie naar Reims, een koninklijke stad. De Franse koningen werden hier gekroond in een ver verleden en de Cathédrale Notre-Dame is het bewonderen waard. Niet minder dan 2300 beelden sieren het gebouw. Heel bijzonder is de lachende engel die zich van zijn doorgaans ernstig tot vroom kijkende collega’s onderscheidt. En hopelijk is er wat zon om de schitterende glasramen te bekijken. Onder meer glasramen van Chagall en Knoebel. Vergeet ook niet dat er in Reims een St.-Jakobskerk is. Een gotische kerk, weer met mooie hedendaagse glasramen. Voor opvang van pelgrims moet je evenwel niet in de Jakobskerk zijn, maar in de kathedraal. Elke namiddag, van half maart tot einde september.

Na Reims loopt de weg de eerste wijngaarden in en bereikt na korte tijd Epernay, de hoofdstad van de champagne. De Via Campaniensis vindt nu zijn weg door een mooie streek, maar er is een belangrijk minpunt: de bewegwijzering. Die is niet altijd even duidelijk en ontbreekt soms. Het is – zoals trouwens voor de hele Via Campansiensis – aan te raden om een gids of gps bij de hand te houden. Komt dan een gebied met oorlogsherinneringen. Tijdens beide wereldoorlogen werd hier hard gevochten. Opvallend zijn de kilometerpalen die de Voie de la Liberté markeren, de weg die de Amerikaanse generaal George Patton volgde bij de bevrijding van Frankrijk. Ook in Bastogne tref je die aan. Het Canal de la Haute Seine heeft een idyllische uitstraling, althans in het begin. Na zoveel kilometers kanaal wordt het wel een beetje saai. Maar het brengt je ook naar Troyes, een stad met middeleeuwse straatjes en veel vakwerkhuizen. Heel gezellig. En dan volgt Chablis, een stad met een klinkende naam.

Vóór Vézelay ligt nog een erg mooi stuk natuur. En het eindpunt van deze etappe mag er ook zijn. Vézelay is klein, maar de basiliek is groots. De basiliek Sainte Marie-Madeleine heeft twee timpanen die de moeite waard zijn, een met het laatste oordeel en een met de uitzending van de apostelen. Geniet ook volop van de prachtige liturgie en gezangen van Les Frères et Soeurs de Jérusalem. En weet dat vanuit deze stad al sedert de middeleeuwen pelgrims op pad gingen naar Santiago. Niet talmen dus. In Vézelay is er niet alleen een pelgrimscentrum, maar ook een heuse pelgrimsherberg. Fijn om er te vertoeven. Vóór Vézelay liggen op de weg gemeenteherbergen, B&B’s met aandacht voor pelgrims, hotels met aangepaste prijzen en hier en daar was het ook mogelijk onderkomen bij particulieren te vinden.

Praktisch

Deze pelgrimsweg start in Rocroi (FR) en eindigt na 387 km in Vézelay (FR). Vandaar kan je verder langs de Via Lemovicensis, via Nevers of via Bourges, naar Saint-Jean-Pied-de-Port. Of je neemt de pelgrimsweg Vézelay – Le Puy-en-Velay door het regionaal natuurpark van de Morvan. Of je neemt de Via Lemovicensis tot Le Veurdre en daar de GR 300 naar de Via Arverna en dan naar Cahors op de Via Podiensis. De Via Campaniensis heeft ook zeven varianten met astanden variërend tussen 1,3 km en 11,7 km.

Voorzie 15 tot 18 stapdagen.

Je laat je best door een familielid of vriend naar Rocroi brengen. Of je start bv. in Dinant en je volgt eerst de Via Monastica.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones en iPhones.

Gidsen

Via Campaniensis. Op weg naar Santiago, van de Ardennen naar Bourgondië. Randonneurs & Pèlerins 51. 2021. (NL). Meer informatie op de winkelpagina …

Frankreich: Jakobsweg Via Campaniensis von Rocroi nach Vézelay. Franz Felsner. Conrad Stein Verlag. 2021. (DE).

Foto’s van Alex Cusse (4), Andrea Grootaers (1), Jacques Tack (5), Lieve Gommers (9), Marc Frederickx (10), Paul Linders (1) en Robert Truyen (1)

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de gids Frankreich: Jakobsweg Via Campaniensis, von Rocroi nach Vézelay (Conrad Stein, 2021, DE).

De hoofdtrack van de Via Campaniensis bevat 6505 trackpunten. Bij de 7 varianten gaat dat van 37 tot 202 trackpunten.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?