Vézelay > Le Puy-en-Velay

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Vézelay > Le Puy-en-Velay   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Vézelay > Le Puy-en-Velay (variante Ambert > Craponne)   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Vézelay > Le Puy-en-Velay (variante Gentianes > Saint-Anthème)   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Beschrijving

De meest voor de hand liggende route vanuit Vézelay naar Santiago de Compostela is de Via Lemovicensis. Maar er is een alternatief dat zeker het bekijken waard is. Daarvoor maak je een ommetje via Le Puy-en-Velay. Deze weg loopt dwars door het regionaal natuurpark van de Morvan en laat toe vanaf Le Puy de Via Podiensis, een van de mooiste wegen naar Compostela, te volgen tot de Spaanse grens. Maar zover is het nog niet. Het is niet evident om van Vézelay naar Le Puy-en-Velay te gaan. Er is geen officiële pelgrimsweg tussen beide steden en dat heeft belangrijke consequenties. De bewegwijzering wordt een beetje nattevingerwerk, tenzij je over een gps of smartphone beschikt. Er zijn weinig overnachtingsmogelijkheden waardoor de etappes soms lang uitvallen, terwijl in de natuurparken bijzonder weinig winkels en bars te vinden zijn. Omdat er nauwelijks specifieke herbergen voor pelgrims zijn, kom je al gauw in een duurder segment terecht. Maar naarmate meer pelgrims voor deze weg kiezen, zie je wel een verbetering van het aanbod.

Dan moet je ook nog bijzondere aandacht aan het weer geven. Deze streek is zeer groen en daar is een reden voor. Overvloedige regens zijn er niet zeldzaam en kunnen de wegen onbegaanbaar maken. Bovendien kunnen sommige bergpassen en -kammen flink onder de sneeuw liggen en dat kan tot begin juni het geval zijn. Qua bewegwijzering is de pelgrim aangewezen op een combinatie van twee lange afstandspaden: de GR 13 en de GR 3. Eerst komt de GR 13 aan de beurt, vanaf de Zuid-Morvan volgt de GR 3. Dus inventief zijn is het parool op deze route. Maar voor pelgrims die een beetje avontuurlijk aangelegd zijn en niet graag in de grote massa terechtkomen, is deze weg zeker een verademing.

Praktisch

Deze pelgrimsweg begint in Vézelay (F) en eindigt na 472 km in Le Puy-en-Velay (F). Van daar stap je langs de Via Podiensis naar Saint-Jean-Pied-de-Port om langs de Camino Francés Santiago de Compostela te bereiken. Of je neemt de verbinding Saint-Jean-Pied-de-Port > Hendaye naar de Camino del Norte. Er zijn twee varianten. Deze via Ambert en Craponne-sur-Arzon, 95 km lang, vermijdt enigszins de hoogteverschillen. Je loopt er in hoofdzaak over asfalt. De andere variante van 23 km leidt je langs de gîte Les Gentianes en Saint-Anthème.

Voorzie 18 tot 23 stapdagen.

Om Vézelay te bereiken neem je de Thalys naar Parijs. Daarna met de gewone trein – overstappen in Laroche-Migennes – naar Sermizelles-Vézelay. Ten slotte een kwartiertje met de bus tot in Vézelay.

Gidsen

Sur le chemin de Saint-Jacques-de-Compostelle. Vézelay – Le Puy-en-Velay. Lepère Editions. 2020. Meer informatie op de winkelpagina …

Tour et traversée du Morvan. FFRP. 2017.

PR. Le Parc naturel régional du Morvan à pied. FFRP. 2018.

PR. La Nièvre à pied. FFRP. 2017.

GR. Les Monts du Forez. FFRP. 2016.

Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Vézelay - Basilique Sainte Marie-Madeleine Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Vézelay - Basilique Sainte Marie-Madeleine Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Vézelay in de mist Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Panorama in de Morvan Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Van Vézelay naar Le Puy-en-Velay Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Ochtend in het bos Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Passage over het Lac des Settons Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Larochemillay Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Een wankele oversteek Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Overgang van GR13 naar GR3 Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Montcombroux-les-Mines Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Van Vézelay naar Le Puy-en-Velay Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Van Vézelay naar Le Puy-en-Velay Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Mooie, maar zware wandelwegen Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Mooie, maar zware wandelwegen Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Col du Béal Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Hoe hoger, hoe meer wind en mist Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Pierre-sur-Haute Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Montarcher - Église de l'Assomption-de-la-Vierge Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Valprivas Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Overnachten op de geitenboerderij in Retournac. Fantastische kazen! Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Brug over de Loire Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Dore-l'Église - Église Saint-Blaise Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Polignac Vézelay-Le Puy-en-Velay Le Puy-en-Velay" class="rev-slidebg" data-no-retina> Le Puy-en-Velay

Foto’s van Marc Frederickx (24) en Paul Linders (1)

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de gids Vézelay – Le Puy-en-Velay (2015, Lepère Editions).

De hoofdtrack van de pelgrimsweg Vézelay > Le Puy-en-Velay bevat 24 743 trackpunten. Bij de twee varianten gaat dat van 70 tot 1436 trackpunten. De hoofdtrack is opgedeeld in drie stukken:

  • Vézelay > Diou (9346 trackpunten)
  • Diou > Vollore-Montagne (6576  trackpunten)
  • Vollore-Montagne > Le Puy-en-Velay (8823 trackpunten).

De tracks zijn downloadbaar in drie digitale formaten:

Een gpx-bestand, waarin alle hoofd- en variantentracks zijn opgeslagen. Meest aangewezen voor gebruik in gps-toestellen.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.

Download

Een zip-bestand met alle hoofd- en variantentracks, met elke track als afzonderlijk gpx-bestand. Aangewezen voor gps-apps van Androidsmartphones en iPhones, omdat elke track best als afzonderlijk gpx-bestand dient opgeladen te worden. Een handige app is OsmAnd.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand, dat je kan openen in Google Earth.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?