Vézelay → Le Puy-en-Velay

Vézelay - Le Puy-en-Velay

Beschrijving

De meest voor de hand liggende route vanuit Vézelay naar Santiago de Compostela is de Via Lemovicensis. Maar er is een alternatief dat zeker het bekijken waard is. Daarvoor maak je een ommetje via Le Puy-en-Velay. Deze weg loopt dwars door het regionaal natuurpark van de Morvan en laat toe vanaf Le Puy de Via Podiensis, een van de mooiste wegen naar Compostela, te volgen tot de Spaanse grens. Maar zover is het nog niet. Het is niet evident om van Vézelay naar Le Puy-en-Velay te gaan. Er is geen officiële pelgrimsweg tussen beide steden en dat heeft belangrijke consequenties. De bewegwijzering wordt een beetje nattevingerwerk, tenzij je over een gps of smartphone beschikt. Er zijn weinig overnachtingsmogelijkheden waardoor de etappes soms lang uitvallen, terwijl in de natuurparken bijzonder weinig winkels en bars te vinden zijn. Omdat er nauwelijks specifieke herbergen voor pelgrims zijn, kom je al gauw in een duurder segment terecht. Maar naarmate meer pelgrims voor deze weg kiezen, zie je wel een verbetering van het aanbod.

Dan moet je ook nog bijzondere aandacht aan het weer geven. Deze streek is zeer groen en daar is een reden voor. Overvloedige regens zijn er niet zeldzaam en kunnen de wegen onbegaanbaar maken. Bovendien kunnen sommige bergpassen en -kammen flink onder de sneeuw liggen en dat kan tot begin juni het geval zijn. Qua bewegwijzering is de pelgrim aangewezen op een combinatie van twee lange afstandspaden: de GR 13 en de GR 3. Eerst komt de GR 13 aan de beurt, vanaf de Zuid-Morvan volgt de GR 3. Dus inventief zijn is het parool op deze route. Maar voor pelgrims die een beetje avontuurlijk aangelegd zijn en niet graag in de grote massa terechtkomen, is deze weg zeker een verademing.

Praktisch

Deze pelgrimsweg begint in Vézelay (FR) en eindigt na 472 km in Le Puy-en-Velay (FR). Van daar stap je langs de Via Podiensis naar Saint-Jean-Pied-de-Port om langs de Camino Francés Santiago de Compostela te bereiken. Of je neemt de verbinding Saint-Jean-Pied-de-Port > Hendaye naar de Camino del Norte. Er zijn twee varianten. Deze via Ambert en Craponne-sur-Arzon, 95 km lang, vermijdt enigszins de hoogteverschillen. Je loopt er in hoofdzaak over asfalt. De andere variante van 23 km leidt je langs de gîte Les Gentianes en Saint-Anthème.

Voorzie 18 tot 23 stapdagen.

Om Vézelay te bereiken neem je de Thalys naar Parijs. Daarna met de gewone trein – overstappen in Laroche-Migennes – naar Sermizelles-Vézelay. Ten slotte een kwartiertje met de bus tot in Vézelay.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

Sur le chemin de Saint-Jacques-de-Compostelle. Vézelay – Le Puy-en-Velay. François Lepère & Céline Heckmann. Lepère Editions. 2020. (FR). Meer informatie op de winkelpagina …

PR. Le Parc naturel régional du Morvan à pied. FFRP. 2021. (FR).

Tour et traversée du Morvan. FFRP. 2017. (FR).

PR. La Nièvre à pied. FFRP. 2017. (FR).

GR. Les Monts du Forez. FFRP. 2016. (FR).

Foto’s van Marc Frederickx (23), Paul Linders (1) en Robert Truyen (1)

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de gids Vézelay – Le Puy-en-Velay (2015, Lepère Editions).

De hoofdtrack van de pelgrimsweg Vézelay > Le Puy-en-Velay bevat 24 743 trackpunten. Bij de twee varianten gaat dat van 70 tot 1436 trackpunten. De hoofdtrack is opgedeeld in drie stukken:

  • Vézelay > Diou (9346 trackpunten)
  • Diou > Vollore-Montagne (6576  trackpunten)
  • Vollore-Montagne > Le Puy-en-Velay (8823 trackpunten).

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?