Via Thiérache

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Via Thiérache   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Via Thiérache (variante Ohis)   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Beschrijving

De Via Thiérache loopt door een weinig bekende, maar erg mooie streek in Noord-Frankrijk. Het landschap is licht golvend. De bewegwijzering is niet altijd even duidelijk. Pelgrims schaffen zich daarom best een gidsje aan. In een vijftal etappes kom je altijd in een grotere stad waar overnachting te vinden is.

Van Olloy-sur-Viroin gaat het richting Couvin. Dit is een gemakkelijk startpunt omdat deze stad vlot met de trein te bereiken valt. Na Couvin volgt Chimay. En laat dat een belletje rinkelen. Inderdaad, de abdij van Scourmont ligt in de buurt waar overnachting mogelijk is en waar een fijn drankje te wachten staat. Maar, je moet er als pelgrim wel iets voor over hebben: de trappistenabdij Notre Dame de Scourmont ligt op bijna 9 km midden de bossen, buiten het stadje.

Chimay ligt dicht bij de Frans-Belgische grens en het Fôret de Saint-Michel. Dat betekent 10 km door een prachtig bos met hier en daar herdenkingspunten aan WO I en II. De weg leidt vervolgens naar de voormalige benedictijnenabdij van Saint-Michel-en-Thiérache en daarmee zijn we in Frankrijk. Vanuit Saint-Michel daalt de weg af naar Hirson en de Axe Verte de Thiérache, die Hirson met Guise verbindt. Dit oude spoor is een wandel- en fietsweg langs de Oise geworden. De weg heeft nauwelijks niveauverschillen en regelmatig ligt er een dorpje met de bijzonderste attractie van de streek: een église fortifiée of versterkte kerk. De Thiérache was vroeger een doorgangsweg en strategisch punt tussen Champagne en Picardië en daarom een geliefd strijdtoneel. Om te schuilen en zich te beschermen tegen plunderaars en legeraanvallen, hadden de inwoners van Thiérache de kerken van hun dorpen versterkt met burchttorens, wachttorens en schietgaten. In de Thiérache liggen er zestig van dergelijke kerken. Op de weg liggen er enkele vermaarde, namelijk in Marly-Gomont, Wimy en Macquigny.

Belangrijkste stad op het traject van Axe Verte is Guise. De stad wordt beheerst door een burcht, of althans wat ervan overblijft, want WO I heeft weinig overeind gelaten. Maar waar je zeker niet voorbij mag lopen is de Familistère, opgericht door de Franse industrieel Jean-Baptiste André Godin, bekend om de gietijzeren kachels en fornuizen.

Godin bouwde voor zijn personeel een indrukwekkend wooncomplex, het palais social, 558 appartementen en 350 woningen (!) en verder een school, een zwembad, een wasplaats en een ontspanningsruimte. Rond het gebouw voorzag hij groene ruimtes. Sommige appartementen zijn ook nu nog bewoond en het hele complex kan bezocht worden. Een zeldzaam voorbeeld van ‘utopisch socialisme’. In de cafetaria van de Familistère kan je bovendien kennismaken met dé kaas van de streek: de maroilles.

Ter hoogte van Burnot verlaat de weg de Oise en gaat het naar de Somme, die zoals de Schelde op de hoogvlakte van Saint-Quentin ontspringt. Net voor het ‘Bois des Muids’ kan je kiezen: direct naar Saint-Quentin of eerst een ommetje naar de bron van de Somme, in Fonsomme. Daar ben je op de Via Gallia Belgica en die brengt je ook naar Saint-Quentin.

Praktisch

Vertrekpunt van de Via Thiérache is Olloy-sur-Viroin (B). De pelgrimsweg verbindt vanaf daar de Via Monastica met Saint-Quentin (F), het eindpunt van de Via Brabantica – Via Gallia Belgica en het beginpunt van de Chemin Estelle, die je naar Parijs voert. Tussen Sorbais (F) en Etréaupont (F) kruist de Via Thiérache de Via Scaldea. De totale afstand is 133 km en er is één variant van slechts 1,1 km.

Voorzie 5 tot 6 stapdagen.

Om Olloy-sur-Viroin te bereiken neem je de trein tot in Couvin. Je start in deze stad of je neemt de bus (25 minuten) naar Olloy-sur-Viroin.

Gidsen

Topoguide du sentier Via Thiérache. Amis de Saint Jacques de Compostelle. 2008. Meer informatie op de winkelpagina …

Via Brabantica & Via Gallia Belgica. Vlaams Compostelagenootschap. 2016. Meer informatie op de winkelpagina …

Chemin Estelle. Routebeschrijving op drie pdf’s. Download ze hier.

Via Thiérache Abbaye de Saint-Michel Via Thiérache Abbaye de Saint-Michel - Binnentuin Via Thiérache Abbaye de Saint-Michel - Wandelgang in de tuin Via Thiérache Via Thiérache Via Thiérache Glasraam met Jeanne d'Arc Via Thiérache Beaurain - Église Saint-Médard Via Thiérache Saint-Quentin - Basilique Via Thiérache Saint-Quentin - Basilique Via Thiérache Saint-Quentin - Hôtel de Ville

Foto’s van Luc Abel (3) en Suzanne Maes (6)

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt met de Topoguide du sentier Via Thiérache (Amis de Saint Jacques de Compostelle, 2008). Aangezien er sinds de publicatiedatum (2008) een aantal infrastructuurwerken zijn gebeurd, is het traject door ons aangepast aan de nieuwe omstandigheden.

De hoofdtrack van de Via Thiérache bevat 2185 trackpunten en de variante 27 trackpunten. De track meenemen op je smartphone of gps is daarom warm aanbevolen.

De track is downloadbaar in drie digitale formaten:

Een gpx-bestand, waarin alle hoofd- en variantentracks zijn opgeslagen. Meest aangewezen voor gebruik in gps-toestellen.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.

Download

Een zip-bestand met alle hoofd- en variantentracks, met elke track als afzonderlijk gpx-bestand. Aangewezen voor gps-apps van Androidsmartphones en iPhones, omdat elke track best als afzonderlijk gpx-bestand dient opgeladen te worden. Een handige app is OsmAnd.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand, dat je kan openen in Google Earth.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?