Via Arverna

Via Arverna

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Via Arverna   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Via Arverna (variante Clermont-Ferrand > Olloix)   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Via Arverna (variante Olloix > Blesle)   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Via Arverna (variante Ferrières-Saint-Mary > Neussargues)   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Beschrijving

De benaming Via Arverna komt van de Weg door de Auvergne. Dat zal geoefende wandelaars als muziek in de oren klinken. Inderdaad, de weg zou een van de mooiste wandelpaden in het Centraal Massief zijn. Hij loopt van Clermont-Ferrand naar Cahors dwars doorheen de Auvergne en de Lot. Iets meer dan 500 km lang doorkruist hij de departementen Puy-de-Dôme, Haute-Loire, Cantal, Corrèze en Lot. Vanuit Clermont-Ferrand gaat het over Aurillac en Rocamadour naar Cahors, waar de route op de Via Podiensis aansluit. Dat is de pelgrimsweg naar Compostela die vanuit Le Puy-en-Velay naar Saint-Jean-Pied-de-Port loopt.

Meteen na het vertrek uit Clermont-Ferrand loopt de weg door het regionaal park van de vulkanen, een gebied met prachtige panorama’s. Het Parc Naturel des Volcans is het grootste regionaal park in Europa en ook het oudste. Het is een gebied vol opmerkelijke landschappen en dito flora en fauna. Het heeft een heel typisch uitzicht met zijn beroemde contouren die van ver herkenbaar zijn. Dan gaat het over de meer dan 80 koepelbergen en kraters die over een afstand van 80 km op één lijn de omgeving overheersen. Het hoogste punt is de Puy de Dôme met 1465 m. En dan zijn er uiteraard ook de meren van vulkanische oorsprong. Tussendoor liggen de stadjes en dorpjes van Auvergne met hun mooie romaanse kerken.

In Cantal volgt de weg de loop van de rivieren Alagnon en Cère, terwijl ook hier overal sporen van de vulkanische oorsprong van deze regio te vinden zijn. De grootste vulkaan is niet de Etna, maar ligt hier met een diameter aan de voet van niet minder dan 70 km. Rocamadour behoeft geen krans. De stad was al in de middeleeuwen een bekend bedevaartsoord en pelgrims naar Compostela gingen er graag langs om het heiligdom met de relieken van de heilige Amadour en vooral het beeldje van de Zwarte Madonna te bezoeken. In die tijd was Rocamadour wellicht het grootste mariale pelgrimsoord in het Westen. Ook nu nog trekt het veel bedevaarders en toeristen aan die het pittoreske heiligdom in de vallei van de Alzou willen bezoeken.

Bovenop de mooie landschappen, gaat de Via Arverna er prat op enkele van de mooiste dorpen van Frankrijk te tellen: Saint-Saturnin, Blesle, Autoire, Loubressac en Carennac. De weg wordt aangeduid met de rood-witte tekens van de GR, maar ook met de schelp van de Jakobswegen. Slaapplaatsen zijn doorgaans gîtes en gelet op de totale afstand van 500 km, kan men erop rekenen een 20-tal dagen onderweg te zijn.

Praktisch

De Via Arverna start in Clermont-Ferrand (F) en eindigt na 504 km in Cahors (F). Van daar kan je verder langs de Via Podiensis naar Saint-Jean-Pied-de-Port (F). Er zijn ook drie varianten, waarvan de afstand tussen 2,8 km en 50,2 km varieert.

Voorzie 19 tot 24 stapdagen.

Clermont-Ferrand is goed te bereiken per trein. Eerst de Thalys tot Parijs en daarna de IC-trein tot Clermont-Ferrand.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

Gratis downloadbare digitale pelgrimsgids Via Arverna (2012, FR). Meer informatie …

Op via-arverna.org lees je dat in 2018 een vierdelige gids zou verschijnen. Die zou nu eind januari 2021 verschijnen. Elders vind je verwijzingen naar een gids van Éditions Chamina. Die is niet meer te koop.
Ook een GR-gids voor de Via Arverna (GR652) is momenteel niet verkrijgbaar. Het ziet er naar uit dat je (voorlopig) op stap moet met alleen tracks en/of kaarten in combinatie met de boven vermelde digitale gids.

Clermont - Ferrand – Basilique Notre-Dame du Port Clermont - Ferrand – Basilique Notre-Dame du Port Saint-Saturnin - Église Notre-Dame (12de eeuw) Saint-Saturnin – Église Notre-Dame (12de eeuw) Issoire - Abbatiale Saint-Austremoine (1130) Issoire – Abbatiale Saint-Austremoine (1130) Nonette - Romaanse Église Saint-Nicolas (12de eeuw) Nonette – Romaanse Église Saint-Nicolas (12de eeuw) Mailhat - Église romane Notre-Dame (3de eeuw) Mailhat – Romaanse Église Notre-Dame (13de eeuw) Na Mailhat - Langs de pelgrimsroute Na Mailhat – Langs de pelgrimsroute Blesle - Zicht op het dorp en de Abbaye Saint-Pierre (12de eeuw) Blesle – Zicht op het dorp en de Abbaye Saint-Pierre (12de eeuw) Tussen Chavagnac en Murat - De hoge plateaus van de Cantal Tussen Chavagnac en Murat – De hoge plateaus van de Cantal Omgeving Chastel-sur-Murat - Prille lente in de hoge Auvergne Omgeving Chastel-sur-Murat – Prille lente in de hoge Auvergne Tussen Saint-Jacques-des-Blats en Vic-sur-Cère - Een van de vele kruisen langs de pelgrimsweg Tussen Saint-Jacques-des-Blats en Vic-sur-Cère – Een van de vele kruisen langs de pelgrimsweg Tussen Vic-sur-Cère en Aurillac - Lente in de Auvergne, de natuur herleeft Tussen Vic-sur-Cère en Aurillac – Lente in de Auvergne, de natuur herleeft Bretenoux - Église Sainte-Catherine Bretenoux – Église Sainte-Catherine In de buurt van Thiézac – Een steun voor de eenzame pelgrim In de buurt van Thiézac – Een steun voor de eenzame pelgrim Dichtbij Aurillac – Zoals steeds wijst de schelp de weg Dichtbij Aurillac – Zoals steeds wijst de schelp de weg Autoir – Dorpscentrum (12de eeuw) Autoir – Dorpscentrum (12de eeuw) Laroquebrou - Lac de Saint-Étienne-Cantalès Laroquebrou – Lac de Saint-Étienne-Cantalès Carrenac – Ingang Église Saint-Pierre (klooster van de Orde van Cluny) Carrenac – Ingang Église Saint-Pierre (klooster van de Orde van Cluny) Carrenac – Dorpscentrum Carrenac – Dorpscentrum Onderweg naar Rocamadour langs eeuwenoude ezelspaden Onderweg naar Rocamadour langs eeuwenoude ezelspaden Rocamadour – Gekleefd aan een 120 m hoge rotswand en pelgrimsoord sinds 1172 Rocamadour – Gekleefd aan een 120 m hoge rotswand en pelgrimsoord sinds 1172 Laroque-des-Arcs – Langs de rivier de Lot Laroque-des-Arcs – Langs de rivier de Lot Cahors – Pont Valentré (1308-1378) over de Lot Cahors – Pont Valentré over de Lot (gebouwd tussen 1308 en 1378)

Foto’s van Ronny Tuerlinkx

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de digitale pelgrimsgids Via Arverna (2012, FR).

De hoofdtrack van de Via Arverna bevat 16 625 trackpunten. Bij de drie varianten gaat dat van 70 tot 1436 trackpunten. De hoofdtrack is opgedeeld in twee stukken:

  • Clermont-Ferrand > Saint-Jacques-Des-Blats (8527 trackpunten)
  • Saint-Jacques-Des-Blats > Cahors (8098 trackpunten)
  • De aansluitende hoofdtrack van de Via Podiensis (Cahors > Saint-Jean-Pied-de-Port) bevat 8348 trackpunten.

De tracks zijn downloadbaar in drie digitale formaten:

Een gpx-bestand, waarin alle hoofd- en variantentracks zijn opgeslagen. Meest aangewezen voor gebruik in gps-toestellen.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.

Een zip-bestand met alle hoofd- en variantentracks, met elke track als afzonderlijk gpx-bestand. Aangewezen voor gps-apps van Androidsmartphones en iPhones, omdat elke track best als afzonderlijk gpx-bestand dient opgeladen te worden. Een handige app is OsmAnd.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?