Camino de Madrid

Camino Francés

Beschrijving

De Camino de Madrid loopt van Madrid naar Sahagún op de Camino Francés, ca. 55 km van León. Starten aan de Santiagokerk aan de Plaza de Santiago is alvast een mooi begin. Er is een pelgrimsonthaal en elke dag een pelgrimszegen. Soms wordt aangeraden de eerste twee etappes van de route over te slaan, maar dat doe je beter niet. Stap (of neem de metro) naar de Plaza de Castilla, ruim 6 km van de startplaats en nog altijd in de binnenstad van Madrid. Hier staan de eerste onopvallende tekens van de route in de Paseo de la Castellana. Na Fuencarral volgt de route de Camino del Pardo en krijg je een zicht op de grote jachtgebieden en de witte zomerresidentie van Franco. De route loopt parallel aan een spoorlijn en de drukke weg M-607 (met fietspad) over zandpaden tot Tres Cantos, een satellietstad van Madrid, ontworpen door Franco, met een kleine albergue en verschillende hotels.

Daarna wijst de route zichzelf uit. Je wandelt door het mooie Parque Regional de la Cuenca Alta del Manzanares tussen 680 en 1.000 m hoogte langs oude veepaden (VP = Via Pecuaria). Vanaf Manzanares – met een eerste indrukwekkend kasteel en privépelgrimsopvang – loop je door het Nationaal Park Sierra de Guadarrama. Je stijgt daarbij 800 m naar het hoogste punt, de Puerto de la Fuenfría (1.796 m), om dan evenveel te dalen. Zo bereik je Segovia, het culturele hoogtepunt van deze camino. Het is een gezellige stad met een Romeins aquaduct, de gotische Santa Mariakathedraal, een dozijn romaanse kerken, omwallingen en het Alcázarkasteel (12de-15de eeuw).

Na Segovia zijn er geen grote niveauverschillen meer te overbruggen. De weg loopt door de Tierra de Pinares met lage zandduinen met pijnbomen waarvan hars wordt afgetapt. Later nemen druiven of olijfbomen hun plaats in. Je ontdekt culturele hoogtepunten zoals de kloostergang in Santa Maria la Real de Nieve, Coca met zijn burchtpaleis, en de Jakobskerk in Medina de Rioseco. Neem je tijd om in de kleinere  plaatsen zoals Alcazarén de Santiagokerk en in Wamba de Sancta Maria te bezoeken. Met de bus kan je als tussendoortje een uitstap naar Valladolid maken. En in Grajal de Campos slaap je als pelgrim op de benedenverdieping van een paleis!

Zo bereik je Sahagún op de Camino Francés. Sahagún wordt ook wel het Cluny van Castilla genoemd. Ooit stond hier de belangrijkste benedictijnenabdij van Spanje. Interessant is het beeld van de Virgen Peregrina, bewaard in het museum van de benedictinessen.

De Camino van Madrid is een boeiende route. Veel pelgrims ontmoet je niet. Om een slaapplaats te vinden moet je wel je etappes goed plannen en er steeds rekening mee houden dat je niet overal een geopende bar of winkel vindt. Zorg ervoor dat je steeds proviand en water achter de hand houdt.

Praktisch

De Camino de Madrid start in Madrid en sluit na 323 km in Sahagún aan op de Camino Francés. Daarna stap je nog 366 km langs die pelgrimsweg tot in Santiago de Compostela. In het totaal 689 km. Er zijn 23 varianten en zijsprongen, waarvan de afstand tussen 1,5 km en 26,7 km varieert.

Voorzie 12 tot 14 stapdagen tot Sahagún en nog eens 13 tot 16 stapdagen tot Santiago de Compostela.

Naar Madrid vlieg je vanuit Brussel of Charleroi. Van de luchthaven ben je met de trein op een kwartiertje in het station van Madrid.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

Camino de Santiago Pilgrim Guides: Camino de Madrid. Johnnie Walker, Confraternity of Saint James. 2019-2020. (EN).

Le Chemin de Madrid à Sahagún. Gérard du Camino. Gérard Rousse. 2020. (FR).

Camino de Madrid a Santiago de Compostela. Cartografía e itinerario Madrid-Sahagún. Associación de Amigos de los Caminos de Santiago de Madrid. 2014. Met topografische kaarten 1:50 000. (ES).

Foto’s van Lieve Mommens

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van de Camino de Madrid zijn aangemaakt op basis van de pelgrimsgids Camino de Madrid a Santiago de Compostela (Associación de Amigos de los Caminos de Santiago de Madrid, 2014).

De hoofdtrack van de Camino de Madrid bevat 6146 trackpunten. Bij de 23 varianten en zijsprongen van de Camino de Madrid gaat dat van 12 tot 544 trackpunten.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?