Camino de Madrid

Camino Francés

Beschrijving

De Camino de Madrid loopt van Madrid naar Sahagún op de Camino Francés, ca. 55 km van León. De slimme pelgrim combineert uiteraard de rijkdom van Madrid (Prado, Reina Sofia, Thyssen …) met zijn camino. De tocht zelf is in het begin niet erg aantrekkelijk. Veel Spanjaarden overbruggen de eerste twee etappes met het openbaar vervoer. Van de Puerta del Sol in hartje Madrid loopt de weg door de drukke stad, de kantoorwijken, de ziekenhuissites, de verkeersinfrastructuur rondom de stad en de voorsteden. In een van die voorsteden ligt de eerste herberg. Er is een pelgrimsonthaal met twee bedden in het stadhuis van Tres Cantos. De herberg opent om 22 uur en om 6 uur (!) moeten pelgrims het pand verlaten. Ook de tweede etappe is weinig bemoedigend, maar de aanhouder wint. En, veel hangt af van de blik waarmee je naar dit stedelijk weefsel kijkt.

Vanaf Manzanaresis is de camino zeer de moeite, niet in het minst omdat je door het Nationaal Park Sierra de Guadarrama loopt. Je stijgt daarbij 800 m naar het hoogste punt, de Puerto de la Fuenfría (1796 m), om dan evenveel te dalen. Na de prachtige natuurwandeling volgt het culturele hoogtepunt Segovia, een gezellige stad met een Romeins aquaduct, de gotische Santa Mariakathedraal, een dozijn romaanse kerken, omwallingen en het Alcázarkasteel (12de-15de eeuw). Na Segovia zijn er geen grote niveauverschillen meer te overbruggen. De weg loopt gemoedelijk tussen de pijnbomen waarvan hars wordt afgetapt. En zijn er geen pijnbomen, dan nemen olijfbomen hun plaats in. Zo bereik je Sahagún op de Camino Francés. Sahagún wordt ook wel het Cluny van Castilla genoemd. Ooit stond hier de belangrijkste benedictijnenabdij. Interessant is het beeld van de Virgen Peregrina, bewaard in het museum van de benedictinessen.

Tussen Segovia en Sahagún loop je ook langs (maar niet door) Valladolid. Sommigen beginnen daar hun camino, omdat er naar Valladolid goedkope vluchten zijn. Overigens ook een interessante stad met veel musea. Veel pelgrims ontmoet je op deze camino niet. Pelgrimsherbergen zijn er doorgaans wel, maar de kwaliteit kan erg verschillen. Omdat soms heel kleine dorpen worden aangedaan, houd je best wat proviand achter de hand.

Praktisch

De Camino de Madrid start in Madrid en sluit na 323 km in Sahagún aan op de Camino Francés. Daarna stap je nog 366 km langs die pelgrimsweg tot in Santiago de Compostela. In het totaal 689 km. Er zijn 23 varianten en zijsprongen, waarvan de afstand tussen 1,5 km en 26,7 km varieert.

Voorzie 12 tot 14 stapdagen tot Sahagún en nog eens 13 tot 16 stapdagen tot Santiago de Compostela.

Naar Madrid vlieg je vanuit Brussel of Charleroi. Van de luchthaven ben je met de trein op een kwartiertje in het station van Madrid.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

Camino de Santiago Pilgrim Guides: Camino de Madrid. Johnnie Walker, Confraternity of Saint James. 2019-2020. (EN).

Le Chemin de Madrid à Sahagún. Gérard du Camino. Gérard Rousse. 2020. (F).

Camino de Madrid a Santiago de Compostela. Cartografía e itinerario Madrid-Sahagún. Associación de Amigos de los Caminos de Santiago de Madrid. 2014. Met topografische kaarten 1:50 000. (ES).

Foto’s van Lieve Mommens

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van de Camino de Madrid zijn aangemaakt op basis van de pelgrimsgids Camino de Madrid a Santiago de Compostela (Associación de Amigos de los Caminos de Santiago de Madrid, 2014).

De hoofdtrack van de Camino de Madrid bevat 6146 trackpunten. Bij de 23 varianten en zijsprongen van de Camino de Madrid gaat dat van 12 tot 544 trackpunten.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?