Camino Torres

Camino Torres

Beschrijving

De Camino Torres verlaat de Vía de la Plata in Salamanca en loopt tot Santiago de Compostela, een traject dat in Spanje begint en eindigt en tussendoor een flink stuk door Portugal loopt. Het is Diego de Torres Villarroel die in 1737 deze tocht in kaart bracht. Hij deed en ook wij doen achtereenvolgens Salamanca, Ciudad Rodrigo, Almeida, Pinhel, Trancoso, Sernancelhe, Lamego, Amarante, Guimarães, Braga, Ponte de Lima, Tui, Redondela, Pontevedra, Padrón en Santiago de Compostela aan. Drie van deze steden behoren tot het Werelderfgoed en de andere steden zijn een bezoek zeker waard, een reden temeer om deze camino een kans te geven.

De bewegwijzering is eerder onvoldoende tot matig aangebracht. Er zijn stroken op het traject waar de pelgrims bijzonder aandachtig moeten zijn, willen ze op het juiste pad blijven. Zeker bij het vertrek, in de omgeving van Salamanca, is het oppassen geblazen of je belandt opnieuw op de Plaza Mayor van de studentenstad. Maar ook verder tussen Salamanca en Guimarães is het niet eenvoudig. Het is bijgevolg niet onwijs om de hieronder aangeboden tracks te gebruiken op een smartphone-app of gps. Van zodra de camino samenvalt met de Caminho Português – in Ponte de Lima – zijn de problemen van de baan.

De eerste dagen van de tocht is het zeker nodig het nodige proviand mee te nemen, want de route blijft ver van ook maar de kleinste commerciële activiteit. Het landschap op deze route is tamelijk vlak. De etappes vóór de overgang van Portugal naar Spanje vormen hierop een uitzondering. Van Moimenta de Beira over Lamego, Mesão Frio, Amarante tot Guimarães zijn er behoorlijke niveauverschillen. Vóór Amarante ligt het hoogste punt van deze camino. Tijdens deze etappe is het 1231 meter klimmen en 1470 meter dalen. Niet weinig dus en de volgende dag ligt een traject van 38,5 km te wachten. Deze etappe kan misschien best in twee delen worden opgesplitst door een hotelletje in Felgueiras te nemen.

Voorbij de Spaanse grens wordt het allemaal wat makkelijker en is het genieten van Galicië tot Santiago de Compostela waar Sint-Jakob op een schouderklopje wacht achter het hoofdaltaar van de kathedraal.

Praktisch

Deze pelgrimsweg start op de Vía de la Plata in Salamanca en voert je over 424 km naar Ponte de Lima tot op de Caminho Português. Die brengt je na 154 km tot in Santiago de Compostela. Er zijn twee varianten van 2,3 km en 3,9 km lang.

Voorzie 16 tot 19 stapdagen tot Ponte de Lima en nog eens 6 tot 7 stapdagen tot Santiago de Compostela.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

Een gedrukte gids voor de Camino Torres bestaat niet. Je kan echter terecht op de uitstekende Spaanstalige website Web Oficial del Camino Torres. Die bevat naast de historische, culturele en spirituele achtergrond van deze pelgrimsweg per etappe een wegbeschrijving, accommodatie, bevoorrading en bezienswaardigheden. Een mondje Spaans zal wel van pas komen.

Foto’s van Karel Huyghebaert

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de etappebeschrijvingen, gepubliceerd op de Spaanstalige website Web Oficial del Camino Torres.

De hoofdtrack van de Camino Torres van Salamanca tot Ponte de Lima bevat 9952 trackpunten; van Ponte de Lima tot Santiago de Compostela 4108 trackpunten. De twee varianten bevatten resp. 24 en 62 trackpunten.

De tracks zijn beschikbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?