Doornik → Parijs - Chemin Estelle

Door het Bois de Compiègne

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Tournai > Paris   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Tournai > Paris - Variante Tournai > Maulde   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Beschrijving

Het traject van Doornik tot Parijs telt 287 km en is opgedeeld in 12 etappes. Twee dagtochten liggen even boven de 30 km. Maar de meeste houden het bij een 20-tal km. Hoogteverschillen ga je op deze weg niet moeten overwinnen. Voor een goede bewegwijzering hebben vier Sint-Jakobsgenootschappen gezorgd. Al moeten de laatste puntjes nog op de i worden gezet. Zij hebben in samenwerking met het stadsbestuur van Sarcelles een gids uitgegeven die je gemakkelijk op weg helpt en houdt.

Het vertrekpunt is Doornik, een stad nauw verwant aan Sint-Jakob. Jean de Tournay liet ons een reisverslag naar Santiago uit 1488 na. Voorbij Doornik is er de keuze tussen een weg langs de Schelde en de Scarpe en een weg door de velden. Beide komen samen voor de eerstvolgende halte, Saint-Amand. De streek is landschappelijk interessant maar heeft ook een sterk industrieel verleden. Zo komt de weg langs de Fosse d’ Arenberg, een voormalige mijnsite die het tot werelderfgoed van de UNESCO bracht. Heb je veel geluk of ongeluk, naargelang je voorkeuren, dan flitst de wielerkoers Parijs-Roubaix in deze buurt voorbij.

De weg loopt verder naar Cambrai, maar ook onderweg vallen tal van interessante plekjes te ontdekken. In de gids staan ze mooi opgelijst. De abdij van Vaucelles mag tot voorbeeld staan. In Saint-Quentin sluiten de Via Brabantica – Via Gallia Belgica en de Via Thiérache aan. Die stad klinkt al bekender in de oren. Ze heeft een grootse basiliek, maar kan ook prat gaan op een scheepstunnel en uiteraard op de bron van de Schelde. Je komt verderop in de streek van de rode en zwarte bessen met Noyon als hoofdstad. Je wandelt verder langs jaagpaden en groene wegen naar Compiègne. Dan duikt de weg het woud van Compiègne in. Prachtig! Urenlang stappen in volle natuur. Vandaar ook dat het aangeraden is proviand bij de hand te houden, wil je niet moeten overleven op noten en paddenstoelen. Via Senlis en Sarcelles ben je al snel in Île de France. Je mag dan wel in het hart van Frankrijk aanbeland zijn, toch blijft het aangewezen een hapje en een drankje bij de hand te hebben, want winkelen is pas voor morgen. Geniet nog van de uitzichten op Parijs met de Eiffeltoren, de basiliek Saint-Denis en de torens van La Défense. Langs Parc de la Villette maak je dan je ‘entrée’ in de Lichtstad. Uiteraard is het niet eenvoudig om vervolgens aan de Tour St.-Jacques te geraken. Die steekt sinds 1525 als een pelgrimsbaken 54 meter hoog boven de Rue de Tivoli uit.

Vier St.-Jakobsgenootschappen en het stadsbestuur van Sarcelles hebben de handen in mekaar geslagen om pelgrims van de St.-Jakobskerk in Doornik naar de Tour Saint-Jacques in Parijs te brengen. Het gaat om de Association Belge des Amis de Saint-Jacques, Saint-Jacques en Boulangrie, Confrérie des Amis de Saint-Jacques de Compiègne en Compostelle 2000 Île de France. Het stadsbestuur van Sarcelles draagt pelgrims al lang een warm hart toe en heeft financieel een steentje bijgedragen om dit project te realiseren.

Praktisch

Deze pelgrimsweg begint in Doornik (B), waar ook de Via Scaldea doorkomt op weg naar Reims. Het traject eindigt na 287 km aan de Tour Saint-Jacques in Parijs (F). Van Parijs kun je over de Via Turonensis naar Saint-Jean-Pied-de-Port (F).

Helemaal in het begin kun je in Doornik een variante nemen – 14,1 km lang – die grotendeels samenloopt met de Via Scaldea. Na 123 km, aan de basiliek van Saint-Quentin, sluiten zowel de Via Brabantica – Via Gallia Belgica als de Via Thiérache aan.

Voorzie 11 tot 13 stapdagen.

Doornik is prima bereikbaar met de trein. Of laat je door een familielid of vriend wegbrengen.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gids

Chemin de Compostelle – Way of St. James. Belgique > Paris – Belgium > Paris. Samenwerking van vier Sint-Jakobsverenigingen. 2020. Meer informatie op de winkelpagina …

Voor het traject Saint-Quentin > Parijs kun je een gratis pdf in twee delen downloaden: Chemin Estelle – St.-Quentin > Compiègne (2019) en Chemin Estelle – Compiègne > Paris (2019).

Foto’s van Jef Van Lint (3) en Luc Abel (19)

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de gids Chemin de Compostelle – Way of St. James. Belgique > Paris – Belgium > Paris. De hoofdtrack bevat 5483 trackpunten en de variante heeft er 262.

De tracks zijn downloadbaar in drie digitale formaten:

Een gpx-bestand, waarin alle hoofd- en variantentracks zijn opgeslagen. Meest aangewezen voor gebruik in gps-toestellen.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.

Een zip-bestand met alle hoofd- en variantentracks, met elke track als afzonderlijk gpx-bestand. Aangewezen voor gps-apps van Androidsmartphones en iPhones, omdat elke track best als afzonderlijk gpx-bestand dient opgeladen te worden. Een handige app is OsmAnd.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand, dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?