Via Tolosana

Via Tolosana

Beschrijving

De Via Tolosana loopt van Arles over Montpellier en Toulouse naar de Somportpas, de Summus Portus. Daarmee is de weg de meest zuidelijke van de vier oude pelgrimswegen naar Compostela. Naast de Via Tolosana zijn dat de Via Turonensis (vanuit Parijs via Tours), de Via Lemovicensis (vanuit Vézelay) en de Via Podiensis (vanuit Le Puy). De weg loopt dwars over het plateau van de  Haut-Languedoc en bereikt zijn hoogste punt in de Pyreneeën op de Somportpas: 1.621 m. De Via Tolosana wordt ook wel de weg van Arles genoemd of de Italiaanse weg omdat veel pelgrims uit Italië deze route nemen. Anderzijds werd de weg ook gebruikt door pelgrims die vanuit Portugal, Spanje en Frankrijk naar Rome trokken. De weg volgt deels de GR 653 en dat laat zich gevoelen. Niet de kortste weg telt, wel de mooiste. Dus ommetjes links en rechts en bij voorkeur een steile klim naar de top. Voordeel is uiteraard dat de weg goed voorzien is van de rood-witte streepjes. Vanaf de Somportpas gaat de weg voort naar Jaca onder de naam Camino Aragonés en eindigt iets voor Puenta la Reina op de Camino Francés.

De Via Tolosana is geen gemakkelijke weg. Er liggen heel wat kuitenbijters op het parcours, maar het is tevens een erg mooie en gevarieerde weg. Meer dan eens kijk je aan tegen 600 à 700 meter klimmen op een dag. Vertrekkend vanuit de Camargue gaat het naar de pittige heuvels in de Haut-Languedoc om dan via uitgestrekte bossen naar de Pyreneeën te klimmen. Op de weg valt heel wat te bekijken, naast de indrukwekkende natuur, uiteraard.

In Saint-Gilles-du-Gard is er de abdijkerk met het schrijn van Saint-Gilles. De stad was eerder al een bedevaartsoord. Montpellier is de geboorteplaats van Saint-Roch. Saint-Guilhem-le-Désert ligt aan de Hérault en heeft zijn middeleeuws uitzicht op een indrukwekkende wijze behouden. De kloostergang van de abdij was zo’n pareltje van middeleeuwse bouwkunst, dat hij nu te bezichtigen is in het Metropolitan Museum in New York. Lodève is dan weer een stad met Keltische roots. In het plaveisel van de stad zijn gestileerde sint-jakobsschelpen verwerkt, zodat zelfs de meest hulpeloze pelgrim er niet verloren kan lopen. Murat-sur-Vèbre is een stadje waar de megalietencultuur zijn sporen heeft achtergelaten. Dolmens in alle variëteiten zijn er te bewonderen. Ook mooi zijn Saint-Gervais-sur-Mare, Castres, Revel en Auch (spreek uit: Osch), stad met de kathedraal van Maria waar glasramen met onze geliefde Sint-Jakob op de pelgrim wachten. En kers op de taart is Oloron-Sainte-Marie, een schat van een stad aan de Gave d’Ossue, een rivier met smaragdgroen water. Let op: ook toeristen hebben dit pareltje gevonden.

Het weer op de Via Tolosana hangt in grote mate af van wat in de Pyreneeën gebeurt. Eigenlijk kan men zich hier niet aan weersvoorspellingen gewagen. Elke dag kan het compleet ander weer zijn. In de Languedoc en Aragón moet men er bovendien rekening mee houden dat het in de lager gelegen gedeelten snikheet en aan de top bar koud kan zijn. De lente en herfst lijken de beste tijdstippen om hier op tocht te gaan. Het concept van de pelgrimsherbergen zoals we dat in Spanje kennen, komt op deze weg nauwelijks voor. Het prijskaartje voor een overnachting ligt bijgevolg wel wat hoger. Soms kan er een korting bedongen worden voor pelgrims. Het aantal overnachtingsmogelijkheden is voldoende, maar er is zeker geen overschot in het seizoen. De gemeentelijke gîtes hebben doorgaans maar een tiental plaatsen en zijn eerder primitief.mer

Praktisch

Deze pelgrimsweg start in Arles (FR) en eindigt na 802 km bovenop de Col-du-Somport, pal op de grens tussen Frankrijk en Spanje. Daar sluit deze pelgrimsweg aan op de Camino Aragonés, die na 160 km in Óbanos, net voor Puenta la Reina, dan weer aansluit op de Camino Francés. Die brengt je na 686 km tot Santiago de Compostela. Er is een belangrijke hoofdvariante via Lourdes (127 km). Verder zijn er nog 33 andere varianten, meestal zijsprongen om te overnachten in gîtes. De afstanden variëren van 0,7 km tot 21,3.

Voorzie 31 tot 37 stapdagen tot de Col-du-Somport.

Om Arles te bereiken vlieg je vanuit Brussel of Charleroi naar Marseille. Van daar spoor je op een klein uurtje naar Arles.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

La Via Tolosana (Chemin d’Arles). Editions Lepère. 2019. (FR). Meer informatie op de winkelpagina …

GR 653. Voie d’Arles – Arles à Puente La Reina. Miam Miam Dodo. Le Vieux Crayon. 2022-2023. (FR).

GR653. Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle. Arles – Toulouse. FFRP. 2019. (FR).

Frankreich: Jakobsweg Via Tolosana mit Camino Aragonés, Spanien. Martin Simon & Norbert Rother. Conrad Stein Verlag. 2018. (DE).

Vers Compostelle. Le Chemin d’Arles. Jean-Pierre Siréjol & Louis Laborde-Balen. Rando éditions. 2018. (FR).

Toulouse sur le chemin de Compostelle. ACIR. 2018. (FR). Download.

Jakobsweg – Via Tolosana. Albrecht Ritter. Rother Bergverlag. 2017. (DE). Ook beschikbaar als app.

GR653-GR101-GR78. Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle. Via Arles : Toulouse-Jaca-Lourdes. FFRP. 2017. (FR).

GR861. La Via Garona à travers la Haute-Garonne vers Saint-Jacques de Compostelle. FFRP. 2017. (FR).

Arles to Puente La Reina – Part 1. Arles to Toulouse. Confraternity of St. James. 2016. (EN).
Arles to Puente La Reina – Part 2. Toulouse to Puente La Reina. Confraternity of St. James. 2016. (EN).

GR653D. Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle. Montgenèvre-Arles. FFRP. 2014. (FR).

Foto’s van Jos Helsen (9), Lieve Gommers (3) en Marc Frederickx (30)

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn gemaakt op basis van de pelgrimsgids Jakobsweg – Via Tolosana (Rother Verlag, 2017).

De hoofdtrack van de Via Tolosana bevat 21 513 trackpunten. Bij de 33 andere varianten gaat dat van 15 tot 598 trackpunten. De hoofdtrack van de Via Tolosana is opgedeeld in vier stukken:

  • Arles > St-Gervais-sur-Mare (7074 trackpunten)
  • St-Gervais-sur-Mare > Toulouse (6951 trackpunten)
  • Toulouse > Col-du-Somport (7488 trackpunten)
  • Hoofdvariante via Lourdes (3007 trackpunten).

De tracks zijn beschikbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?