Caminho Português - Lisboa > Porto

Caminho Português - Lisboa > Porto

Beschrijving

De Portugese camino, de Caminho Português (Portugees) of Camino Portugués (Spaans), start in Lissabon en loopt via de universiteitsstad Coimbra naar Porto. In Porto kan je vervolgens kiezen tussen een weg door het binnenland (Caminho Central) en een weg langs de kust (Caminho da Costa). Tussen beide wegen in liggen heel wat verbindingsmogelijkheden. En een laatste toemaatje is de Camino Espiritual, de spirituele weg, tussen de Spaans-Portugese grens en Padrón. Maar uiteindelijk leiden alle wegen naar … Santiago de Compostela.

Het traject Lissabon–Porto volgt in grote mate de Romeinse heirbanen van weleer. Lissabon is meteen een boeiende vertrekplaats. De heuvelachtige stad ligt aan de monding van de Taag. Een stad als Lissabon heeft heel wat te bieden, denk maar aan de kathedraal, de lift van Santa Justa, een ontwerp van Eiffel, en natuurlijk de toren van Belém, waar de Portugese schepen hun tocht over de wereldzeeën in vorige eeuwen aanvatten. Een wijnhuis en/of een fadorestaurant kan natuurlijk ook een interessante ervaring opleveren.

Maar nu terug naar de kathedraal, want daar begint de Caminho Português. De camino volgt de eerste dagen een zeer vlak parcours. In Santarem ligt een eerste heuvel. Daar kun je langs de Caminho de Fátima naar het bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw. Vandaar kun je naar Tomar om de weer aan te sluiten op de hoofdroute.

Loop in Tomar zeker het Convento de Cristo niet voorbij, Werelderfgoed van de Unesco. In het kasteel uit de twaalfde eeuw huisden tempeliers. Vanaf Tomar gaat het echt de natuur in en nemen de hoogteverschillen toe. Zo beland je in Coimbra. De stad heeft alles van een universiteitsstad en de kans dat je een of meerdere groepjes musicerende studenten tegenkomt, is erg groot.

De weg kabbelt rustig verder naar Porto. Een klim naar 200 meter boven de zeespiegel is al heel uitzonderlijk. En ondertussen kan je genieten van geurende eucalyptusbossen, kleine dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan, typische kerkjes enz.

Porto is de tweede grootste stad van Portugal en een bezoek waard alvorens te vertrekken of verder te stappen. Het historisch centrum is werelderfgoed. Tegen de zijgevel van de kathedraal maken we kennis met de blauw-witte tegels, de befaamde azulejos. Ook de Capela des Almas gaat er prat op. Maar weet, azulejos zal je nog dikwijls tegenkomen. De boekenzaak Livraia Lello aan de Rua das Carmelitas is een van de mooiste boekhandels in de wereld. En uiteraard zullen sommigen graag een wijnproeverij in Vila Nova de Gaia op hun programma zetten. Daar huizen alle grote portomerken. Eten is er goedkoop, zeker als je een visliefhebber bent.

Slaapaccommodatie is regelmatig te vinden, maar je mag het niet vergelijken met Spanje. Pelgrimsherbergen zijn er eerder uitzonderlijk. Voor andere slaapmogelijkheden dien je toch wat dieper in de geldbeugel te tasten. Dan gaat het over minimum 15 à 20 euro tot het dubbele daarvan. Hou een goede gids bij de hand, want de bewegwijzering kan soms een hiaat vertonen. Een gpx-track op je smartphone is eveneens een grote hulp.

Nu is het tijd om te beslissen of je de weg door het binnenland dan wel de kustweg zal volgen om naar Santiago de Compostela te stappen. Dat kun je bekijken op de steekkaart Caminho Português – Porto > Santiago de Compostela.

Praktisch

Deze pelgrimsweg loopt van Lisboa over Santarem, Tomar en Coimbra naar Porto (379 km). In Santarem kun je de belangrijke variante Caminho de Fátima (87 km) stappen, die je in Tomar weer op de hoofdroute brengt. Er zijn nog vijf andere varianten, die variëren van 1,4 tot 6,3 km. In Porto kun je verder naar Compostela via de Caminho Português – Porto > Santiago de Compostela.

Reken op 14 tot 17 stapdagen voor de hoofdroute.

Met een goedkope vlucht vlieg je naar Lisboa. Met de metro, shuttle bus of lijnbus reis je dan verder naar het centrum.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

A pilgrim’s guide to the Camino Portugués. Lisboa – Porto – Santiago. John Brierley. Camino Guides. 2020. (EN). Meer informatie op de winkelpagina.

A pilgrim’s guide to the Camino Portugués. Lisboa – Porto – Santiago. Maps. John Brierley. Camino Guides. 2020 (6 talen). Meer informatie op de winkelpagina.

Le Chemin Portugais ou Via Lusitana. Lisbonne – Fatima – Santiago – Fisterra. André Dehnel en Yvette Terrien. Editions Lepère. 2017. (FR). Meer informatie op de winkelpagina.

The Camino Portugués – From Lisbon to Santiago along the Central, the Coastal, and the Variante Espiritual Routes. Wise Pilgrim. 2020. (EN). Ook beschikbaar als app.

Camino Pilgrim Guides – Camino Português – Lisbon to Porto with detour to Fátima. Johnnie Walker. Confraternity of St. James. 2019/20. (EN).

Caminho Português – Der portugiesische Weg: Von Lissabon nach Santiago de Compostela inkl. Fátima. Kathrin Hützen. Hützen & Partner Verlag. 2019. (DE).

The Camino Portugués. From Lisbon and Porto to Santiago. Central, Coastal and Spiritual Caminos. Kat Davis. Cicerone. 2019. (EN). Ook als e-boek beschikbaar.

Camino de Santiago: Camino Portugués. Editorial Buen Camino. 2017. (ES). Ook beschikbaar als app. Permanent bijgewerkt. (o.a. EN, FR, DE).

Chemin Portugais central de Lisbonne à Porto et la variante de Fatima. Flavio Vandoni. 2016. (FR). Download.

Foto’s van Jacques Tack en Marc Frederickx

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de gids A pilgrim’s guide to the Camino Portugués – Lisboa – Porto – Santiago van John Brierley (2020).

De hoofdtrack van de Caminho Português (Lisboa > Porto) bevat 8218 trackpunten. De variante Caminho de Fátima heeft 2510 trackpunten. De overige vijf varianten hebben 37 tot 73 trackpunten.

De tracks zijn downloadbaar in drie digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand, dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?