Saint-Jean-Pied-de-Port → Hendaye

Vertrekken in Saint-Jean-Pied-de-Port

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Saint-Jean-Pied-de-Port > Hendaye   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Beschrijving

Pelgrims die in Saint-Jean-Pied-de-Port aankomen, hebben de keuze hun weg voort te zetten op de Camino Francés of naar de kust te trekken en daar de Camino del Norte te nemen. Deze camino begint in Irún aan de Frans-Spaanse grens. Aan de Franse zijde van de grens ligt Hendaye.

Er zijn twee mogelijkheden om de afstand van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Hendaye te overbruggen. Voor pelgrims met een ijzersterke conditie is er de hoge route die door de bergen loopt. Maar er is ook een gemakkelijker versie door heuvels en valleien. De hoge route volgt de GR10 door de westelijke Pyreneeën. Deze route is werkelijk zwaar te noemen. Bovendien dient men ernstig rekening te houden met het weer. Er is weinig beschutting tegen regen en wind en bij onweer kan het er echt gevaarlijk zijn. Dan is er de lage route, een weg aan de voet van de Pyreneeën, die meer door bewoond gebied loopt.

In beide gevallen is het traject ongeveer 75 km lang. Voor de GR is de pelgrim aangewezen op de wit-rode markeringen. De lage route is bewegwijzerd met de vertrouwde blauwe schelp en gele pijlen. De meest aangewezen stopplaatsen zijn: Bidarray, Itxassou – Pas de Roland, Espelette, Urrugne en Hendaye. Vanuit Hendaye is het nog 2,5 km om Irun te bereiken. Daar bevinden zich zowel een pelgrims- als een jeugdherberg. In de andere stopplaatsen zijn er gîtes, campings en uitzonderlijk ook een pelgrimsherberg.

Praktisch

De verbindingsroute tussen Saint-Jean-Pied-de Port, waar de Via Turonensis, de Via Lemovicensis en de Via Podiensis toekomen, en Hendaye, waar de Camino del Norte begint, is 75 km lang.

Voorzie 3 tot 4 stapdagen.

Saint-Jean-Pied-de-Port is te bereiken per trein. Eerst de Thalys tot Parijs, dan de TGV tot Bayonne en verder met een regionale trein tot Saint-Jean-Pied-de-Port.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

Saint-Jean-Pied-de Port – Hendaye/Irun. Hans van den Breul. Pelgrimsgidsen. 2019. Meer informatie op de winkelpagina …

Saint-Jean-Pied-de-Port.Hendaye Typisch landschap in Frans Baskenland Saint-Jean-Pied-de-Port.Hendaye Even als schaapherder aan de slag Saint-Jean-Pied-de-Port.Hendaye Slingerende wegen door de heuvels Saint-Jean-Pied-de-Port.Hendaye Een streepje zon 's morgens op dag 2 Saint-Jean-Pied-de-Port.Hendaye Itxassou - Pas de Roland Saint-Jean-Pied-de-Port.Hendaye Pas de Roland - Een rustmoment tijdens de klim Saint-Jean-Pied-de-Port.Hendaye Hendaye - Puente de Santiago over de Rio Bidasoa

Foto’s van Marc Frederickx

Gps-tracks

De route van deze pelgrimsweg is aangemaakt op basis van de gids Via Scaldea (2016, Vlaams Compostelagenootschap). De track van de Via Scaldea bevat 6856 trackpunten.

De track is downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack. Zowel aangewezen voor gebruik in gps-toestellen en op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand, dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?