Camino Aragonés

Camino Aragonés

Beschrijving

De Camino Aragonés loopt van de Somportpas in de Pyreneeën tot Puente la Reina op de Camino Francés. Pelgrims die vanuit Arles (of daarvoor vanuit Italië) de Via Tolosana volgen, komen langs Somport. De Somportpas ligt prachtig in de Pyreneeën op een hoogte van 1632 m. Natuurschoon alom.

Meteen staat een fikse afdaling te wachten. De eerste dag gaat de tocht naar Jaca dat op 815 meter ligt. Dat kan pijnlijke tenen en kuiten opleveren. Maar daarna kent deze camino geen grootse hoogteverschillen meer. De eerste dag is ook atypisch vanwege het groot aantal hotels, restaurants en bars. Die liggen echter niet op pelgrims te wachten, maar veeleer op beoefenaars van bergsporten. In de winter is skiën hier zeer populair. En dat is meteen de reden waarom het niet aangeraden is deze camino in de wintermaanden aan te vatten. Na Jaca zijn heel wat minder overnachtingsmogelijkheden voorhanden, maar er is een voldoende aanbod aan pelgrimsherbergen en andere goedkope accommodatie. Ook over de bewegwijzering valt niet te klagen.
In Jaca is het overigens zeker de moeite de kathedraal van San Pedró Apostol te bezoeken, een van de oudste kathedralen van Spanje. Ze werd gebouwd in 1070.

Zodra Jaca achter de rug ligt, biedt de weg de optie om een ommetje te maken via het oude en het nieuwe Monasterio de San Juan de la Peña. Dat is zeker een aanrader voor liefhebbers. Deze weg is goed bewegwijzerd en heel pittoresk, maar is 13,8 km langer dan het alternatief. Met de omweg komt het traject Jaca-Arrés op 39,2 km. Toch geen akkefietje. Hoewel, er is op dit ommetje ook een beetje logiesmogelijkheid.

In Puente La Reina de Jaca heb je twee opties. Je volgt de hoofdroute ten zuiden van het stuwmeer. Je kan ook aan de noordzijde van het stuwmeer lopen, maar dat is dan grotendeels langs de N240. Waarom je dat zou doen? Omdat je dan de benedictijnenabdij van San Salvador de Leyre kan bezoeken. Duizend jaar oud, nog altijd voor een groot deel romaans. Je kan er de gebedsdiensten – met gregoriaanse gezangen – meemaken en je kan er ook logeren. Een deel van de abdij is vandaag hotel. Van de abdij naar Sangüesa wandel je langs de GR 13.

Vanuit Arrés gaat het naar Ruesta langs het Canal de Berdún. Op deze etappe, maar ook op de volgende etappes, moet je erop letten om voldoende proviand en drank mee te nemen. Onderweg is er nauwelijks of geen bevoorrading te vinden. Er is ook weinig beschutting tegen zon en regen.

Halfweg tussen Ruesta en Sangüesa steekt de weg de grens van Aragón en Navarra over. En daarna zijn er weer twee mogelijkheden. Er is de klassieke weg via Rocafonte en een alternatief via Foz de Lumbier. Laatstgenoemde weg is bijzonder mooi en eenzaam, maar 5 km langer.

De laatste etappe leidt naar Puenta la Reina. Tussen Enériz en Olanos loopt de camino langs de Ermita de Santa María de Eunate, een prachtig romaans kerkje waarvoor veel pelgrims op de Camino Francés graag een ommetje maken. En vanuit Puenta la Reina is het nog twee dagen tot de pelgrimsherberg van Los Arcos waar onze Vlaamse vrienden je hartelijk welkom heten.

Praktisch

Deze pelgrimsweg start op de Col du Somport (F/E) en voert je na 162 km tot in Puente la Reina op de Camino Francés. Die brengt je na 684 km tot Santiago de Compostela. Er zijn zeven varianten van 1,7 km tot 55,1 km lang.

Voorzie 6 tot 7 stapdagen tot Puente la Reina.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

Spaanse St. Jacobsroute. Van de Pyreneeën naar Santiago de Compostela. Cordula Rabe. Rother wandelgidsen. Elmar. 2016. (NL). Meer informatie op de winkelpagina.

Miam Miam Dodo. La Voie d’Arles/Camino Aragonés. Les Editions du Vieux Crayon. 2020-2021. (F).

Camino Aragonés. Editorial Buen Camino. Beschikbaar als app. Permanent bijgewerkt. (o.a. EN, F, D).

Frankreich: Jakobsweg Via Tolosana mit Camino Aragonés, Spanien. Martin Simon & Norbert Rother. Conrad Stein Verlag. 2018. (D).

El camino de Santiago Francés a su paso por Aragón. Prames. 2018. (ES).

Le Chemin de Saint-Jacques en Aragón. Tourisme du Gouvernement d’Aragon. 2009. (F). Download de gratis pdf.
The Way of Saint James in Aragón. Tourism of the Government of Aragon. 2009. (EN). Download de gratis pdf.

Foto’s van Marc Frederickx (24) en Paul Linders (6)

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de pelgrimsgids Jakobsweg Via Tolosana mit Camino Aragonés (Conrad Stein, 2018).

De hoofdtrack van de Camino Aragonés bevat 3412 trackpunten. Bij de zeven varianten gaat dat van 47 tot 885 trackpunten.

De tracks zijn beschikbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?