Via Brabantica - Via Gallia Belgica

Lier - Op de dijk van de Nete

Beschrijving

De Via Brabantica sluit aan op, en overlapt gedeeltelijk, de Nederlandse Jakobswegen Thuredrecht en Amsvorde. Je kan dus onder meer starten in Bergen op Zoom of Breda. Beide wegen komen samen in Kapellen. Als je vanuit Breda vertrekt, kom je voorbij de Jakobskapel van Galder en wandel je ook door Zundert, geboortedorp van Vincent Van Gogh. Aan de verleiding om het Vincent Van Goghhuis te bezoeken kun je allicht niet weerstaan. In Kalmthout herinnert een Jakobssite aan een verdwenen Jakobskapel. In Kapellen is er nog altijd een St.-Jakobskerk. Tussen Kapellen en Antwerpen wandel je door het prachtige natuurgebied De Oude Landen.

Dat Antwerpen een tweedaags verblijf waard is, moeten we je ongetwijfeld niet vertellen. Blijf je één nacht, dan kun je overnachten in het St.-Julianusgasthuis. Vandaag is die zeven eeuwen oude pelgrimsherberg vooral een kunstgalerij, maar sinds enkele jaren kunnen pelgrims er opnieuw overnachten. Uiteraard breng je een bezoek aan de St.-Jakobskerk, een kerk met een bijzonder rijk barok interieur. Rubens ligt er begraven en zijn woonst, het Rubenshuis, ligt vlakbij. Natuurlijk moet je ook de O.L.Vrouwekathedraal bezoeken en zal je zeker ook genieten van de St.-Carolus-Borromeuskerk en de St.-Pauluskerk. Die kerk was ooit de thuiskerk van de Jeruzalempelgrims. Toen Jeruzalem moeilijk of niet bereikbbaar werd, bouwden de dominicanen er een meditatieve beeldentuin à la Jeruzalem. Maar er is natuurlijk ook het Museum aan de Stroom (MAS), het Plantin-Moretusmuseum, het MUHKA, het Fotomuseum en zoveel meer.

Vanuit Antwerpen kun je langs een korte, alternatieve route – niet zo aangenaam, want ook fietsostrade – naar Duffel, en verder – wel aangenaam – naar Mechelen. De mooiste route laat je kennismaken met het erg multiculturele Antwerpen en loopt door een groot parkgebied verder naar de Jakobskerk in Borsbeek. Vandaar gaat het naar Lier. Met de St.-Gummaruskerk, de Grote Markt en het begijnhof een absolute topper. Langs de Nete wandel je naar het voormalige abdijdomein Roosendael. Mechelen ligt nu vlakbij. Het Compostelagenootschap heeft er zijn thuisbasis. Einde 15de-16de eeuw beleefde Mechelen zijn grote bloeitijd. Margaretha van Oostenrijk bestuurde een tijdlang de Nederlanden vanuit Mechelen. Het hoeft dus geen verbazing te wekken dat Mechelen kan pronken met een reeks historische kerken en paleizen.

In Mechelen moet je wel beslissen welke route je verder volgt naar Compostela. Ofwel wandel je via Leuven naar Hoegaarden om er even verder aan te sluiten op de Via Monastica. Ofwel trek je naar de norbertijnenabdij van Grimbergen en verder naar Brussel. Ja, er is daar een Jakobskerk, maar het zal je meer deugd doen om de Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk te bezoeken. Op die plaats stond eeuwen geleden een Jakobsgasthuis. Ook in Brussel blijf je natuurlijk niet één maar twee nachten.

Van Brussel gaat het naar Halle langs het middeleeuws kasteel van Beersel. In Halle is de gotische basiliek een meesterwerk en dat is evenzeer het geval voor de romaanse St.-Gertrudiskerk in Nijvel, de volgende halte. Langs onder meer het kasteel van Seneffe en het Musée Royal de Mariemont gaat de tocht naar de Vaubanvesting in Maubeuge. Daar ben je in Frankrijk. De route loopt verder langs het kaasdorp Maroilles en langs Le Cateau-Cambrésis waar je niet zomaar voorbij het Matissemuseum kan. Nog 30 km en je bent in Saint-Quentin. Van daar kun je verder naar Parijs. Als je naar Vézelay wil, moet je niet zo ver. Dan kies je in Maroilles voor de Via Scaldea.

Praktisch

De Via Brabantica – Via Gallia Belgica start in Bergen op Zoom (NL) en eindigt na 326 km in Saint-Quentin (FR). Je kan ook beginnen in Breda (NL). In Kapellen (BE) sluit deze variant aan op de hoofdweg. Deze optie maakt de tocht 25 km langer. Van Saint-Quentin kan je over de Chemin Estelle naar Parijs (FR). In Maroilles (FR) kruist de Via Brabantica – Via Gallia Belgica de Via Scaldea, die je naar Reims voert. Ook in Saint-Quentin kan je via de pelgrimsweg Arras → Saint-Quentin → Reims naar Reims. Langs de Via Campaniensis stap je dan verder naar Vézelay of neem je de pelgrimsweg Reims-Parijs. Je kan van de Via Brabantica doorsteken naar de Via Monastica door in Mechelen een aftakking (52 km) te nemen, die in Zétrud-Lumay (BE) aansluit op de Via Monastica. Deze pelgrimsweg brengt je naar Rocroi (FR) om langs de Via Campaniensis naar Vézelay te stappen.

Er zijn drie varianten op de hoofdweg, die wat de afstand betreft, variëren van 0,9 km tot 17,0 km

Voorzie 12 tot 15 stapdagen.

Zowel Bergen op Zoom als Breda zijn prima bereikbaar met de trein. Of laat je door een familielid of vriend met de auto wegbrengen.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Logies

Download hier de gedetailleerde en geactualiseerde informatie over de logiesplaatsen – met gastgever-ID – langs deze pelgrimsweg. De gastgevers staan gerangschikt in de volgorde dat je ze tegenkomt tijdens je tocht. In de bestandnaam van de pdf zie je de updatedatum.

Gids

Via Brabantica & Via Gallia Belgica. Vlaams Compostelagenootschap. 2016. Meer informatie op de winkelpagina …

Jouw ervaringen met deze Via interesseren ons zéér! Stuur gerust je suggesties naar [email protected].

Foto’s van Jef Van Lint, Riet Van Cleuvenbergen, Ferdi Mattys, Annemie Vanderschoot, Cécile Hoskens en Ria Bruggen

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de gids Via Brabantica – Via Gallia Belgica (2016, Vlaams Compostelagenootschap).

De hoofdtrack bevat 4552 trackpunten. De aanloopvariante vanuit Breda heeft 1009 punten. De verbinding met de Via Monastica omvat 980 punten. Bij de drie varianten gaat dat van 41 tot 320 trackpunten.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten, alsook de waypoints van de logiesplaatsen met aanduiding van de gastgever-ID. De gpx kun je zowel gebruiken met een gps-toestel als op een smartphone.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?