Via Brabantica

Lier - Op de dijk van de Nete

Beschrijving

De Via Brabantica sluit aan op de Nederlandse Jakobswegen Thuredrecht en Amsvorde. Je kan dus starten in Bergen-op-Zoom of in Breda. Als je vanuit Breda vertrekt, kom je voorbij de Jakobskapel van Galder en in Kalmthout herinnert de Jakobssite aan een verdwenen Jakobskapel. In Kapellen is er nog altijd een Sint-Jakobskerk. Dat Antwerpen een tweedaags verblijf waard is, moeten we je niet vertellen. Blijf je één nacht, dan kun je overnachten in het St.-Julianusgasthuis. Uiteraard breng je een bezoek aan de Sint-Jacobskerk, met haar bijzonder rijk, barok interieur. Rubens ligt er begraven en zijn woonst, het Rubenshuis, ligt vlakbij. Vanzelfsprekend loop je ook de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal binnen.

Vanuit Antwerpen kun je langs een drukke fietssnelweg een korter traject naar Mechelen nemen. Kies je voor de mooiste route, dan wandel je door parkgebied naar de Jakobskerk in Borsbeek. Van daar gaat het naar Lier. Met de Sint-Gummaruskerk, de Grote Markt, de Sint-Jakobskapel en het begijnhof een absolute topper. Langs de Nete wandel je naar het voormalige abdijdomein Roosendael. Mechelen ligt nu vlakbij. Het Vlaams Compostelagenootschap heeft er zijn thuisbasis. Einde 15de-16de eeuw beleefde Mechelen zijn grote bloeitijd. Het hoeft dus geen verbazing te wekken dat de stad kan pronken met een reeks historische kerken en paleizen.

In Mechelen moet je wel beslissen hoe je verder naar Compostela stapt. Kies je voor de Via Lovaniensis, dan voert die je via Leuven en Hoegaarden naar Hélécine. Daar sluit je aan op de Via Monastica. Blijf je de Via Brabantica volgen, dan trek je naar de norbertijnenabdij van Grimbergen en loop je verder door een groene corridor naar Brussel. Ook in Brussel blijf je natuurlijk niet één, maar twee nachten. Ja, er is daar een Jakobskerk, maar de Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk is een meer bijzondere plek. Daar stond eeuwen geleden een Jakobsgasthuis. Trek ook wat tijd uit voor een bezoek aan de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal en de Grote Markt.

Je pad vanuit Brussel is een aangename beleving. Via de authentieke Marollenwijk en de Hallepoort kom je aan de wat mystieke begraafplaats van Dieweg. Van het middeleeuws kasteel van Beersel gaat het naar Halle. Je bezoekt er de Sint-Martinusbasiliek, een gotisch meesterwerk én bedevaartsoord naar de Zwarte Madonna. Daarna ligt het historisch interessante Braine-le-Château op je pad, met zijn unieke schandpaal. De imposante romaanse St.-Gertrudiskerk in Nijvel is je volgende halte. Heb je wat meer tijd, kies dan voor de landelijker variante langs Le Roeulx. Het Jakobsgasthuis is er nog steeds, maar is nu een woonzorgcentrum. Eens Binche voorbij schakelt je pad in een heel rustige modus. Langs onder meer het kasteel van Seneffe loopt je pad ongemerkt Frankrijk binnen. Je stapt naar de grensstad Maubeuge, door Vauban als vesting ingericht. Dan sturen we je over het jaagpad langs de zacht meanderende Samber. Je trekt door slaperige, rustieke dorpjes. Proef in Maroilles zeker de lokale kaas en in Le Cateau-Cambrésis loop je niet zomaar voorbij aan het Matissemuseum. Minder dan 30 km scheiden je nog van Saint-Quentin. Van daar kun je verder naar Parijs of naar Vézelay.

Praktisch

De Via Brabantica start in Breda en eindigt na 363 km in Saint-Quentin. Je kan ook beginnen in Bergen op Zoom. Beide routes komen samen in Kapellen. Van Saint-Quentin kan je over de Chemin Estelle naar Parijs. Of je neemt de pelgrimsweg Arras → Saint-Quentin → Reims naar Reims om van daar langs de Via Campaniensis verder naar Vézelay te stappen. In Maroilles kruist de Via Brabantica de Via Scaldea, die je eveneens naar Reims voert. In Mechelen kan je ook kiezen voor de Via Lovaniensis. Die sluit in Hélécine aan op de Via Monastica. Die pelgrimsweg brengt je naar Rocroi om langs de Via Campaniensis eveneens naar Vézelay te stappen.

Er zijn zes varianten op de hoofdweg, die qua afstand variëren van 0,8 km tot 42,3 km.

Voorzie 13 tot 16 stapdagen.

Zowel Bergen op Zoom als Breda zijn prima bereikbaar met de trein. Of laat je door een familielid of vriend met de auto wegbrengen.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Logies

Download hier de gedetailleerde en geactualiseerde informatie over de logiesplaatsen – met gastgever-ID – langs deze pelgrimsweg (versie 5.7.2024). De gastgevers staan gerangschikt in de volgorde dat je ze tegenkomt tijdens je tocht. In de bestandsnaam van de pdf zie je de updatedatum.

Gids

Via Brabantica. E-boek in pdf. Vlaams Compostelagenootschap. 2024. (NL). Meer informatie op de winkelpagina …

Via Brabantica Via Lovaniensis. Gedrukte uitgave. Vlaams Compostelagenootschap. 2024. (NL). Meer informatie op de winkelpagina …

Via Brabantica Via Lovaniensis. E-boek in pdf. Vlaams Compostelagenootschap. 2023. (NL). Meer informatie op de winkelpagina …

Jouw ervaringen met deze Via interesseren ons heel erg! Stuur gerust je suggesties naar pelgrimspaden@compostelagenootschap.be.

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de gids Via Brabantica (2024, Vlaams Compostelagenootschap).

De hoofdtrack Breda > Saint-Quentin bevat 9489 trackpunten. De aanlooptrack Breda > Kapellen heeft 636 punten. Bij de zes varianten gaat dat van 40 tot 1052 trackpunten.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten, alsook de waypoints van de logiesplaatsen met aanduiding van de gastgever-ID. De gpx kun je zowel gebruiken met een gps-toestel als op een smartphone.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Log in with your credentials

Forgot your details?