Camino Francés

Camino Francés

Beschrijving

Voor velen is de Camino Francés de start van een leven met camino’s. De ervaring die gepaard gaat met het bewandelen van deze camino, wekt de microbe op die een pelgrim niet gauw weer kwijtraakt. Boeken, televisieseries en films hebben deze camino een enorme bekendheid gegeven, zodat je er mensen ontmoet uit onvermoede hoeken. Pelgrims uit Zuid-Korea, Japan, Nieuw-Zeeland, Australië, Canada, alle landen van Europa, de Verenigde Staten, Brazilië …, je komt ze allemaal tegen. Keerzijde van de medaille is natuurlijk dat het op deze camino druk is, te druk soms. Mensen staan vóór zonsopgang op om zich te verzekeren van een slaapplaats, ook al is het aantal pelgrimsherbergen exponentieel gestegen tijdens de jongste decennia.

Meteen bij het vertrek is de kennismaking met de pelgrimsherbergen overweldigend. Na één dag stappen door de Pyreneeën (1250 m stijgen, 450 m dalen) ligt de eerste stopplaats in Roncesvalles. De nieuwe, moderne herberg Aterpea wordt beheerd door het Nederlands Compostelagenootschap. Enkele dagen later kan je kennismaken met zijn Vlaamse tegenhanger Pelgrimsherberg Isaac Santiago in Los Arcos, beheerd door het Vlaams Compostelagenootschap. Zeker binnenlopen. De kwaliteit van de pelgrimsherbergen is erg verschillend. In sommige herbergen kom je niets te kort. Maar niet steeds is er voldoende sanitair aanbod om alles comfortabel te laten verlopen. Maar comfort mag niet de grootste prioriteit van de pelgrim zijn, zullen we aannemen.

Het landschap op de Camino Francés is zeer verscheiden: van het frisse gebergte tot het kurkdroge en oersaaie binnenland, van pittoreske dorpjes tot langgerekte voorstedelijke gebieden waar industrie en winkels langs invalswegen de toon zetten. Op het ene moment loopt de route via een smal paadje door de bossen en wordt wat later een rechte, brede weg door landbouwgebied. Maar steeds weer liggen er verrassingen in de ontmoetingen, in de natuur of het culturele aanbod.

Een eerste interessante stad op de route is Pamplona, een stad die doordrongen is van de bedevaartcultuur, met pelgrimsbruggen en een middeleeuws hospitium voor pelgrims. Erg mooi is ook de kruisgang van de kathedraal. Na Logroño loopt de camino het Spaanse wijnbouwgebied Rioja binnen. Uiteraard is dit een interessant gegeven, want in Spanje luidt het als volgt: El vino es la sangre del peregrino.
Een volgende trekpleister is Santo Domingo de la Calzada, de stad waar zich een kip en haan in de kathedraal bevinden. Een mooie legende verklaart hun aanwezigheid.

De aanloop tot Burgos is één doffe ellende. Kilometerslang loopt de camino door de voorsteden waar lelijkheid troef is. Maar dan komt Burgos, een parel die al het vorige snel laat vergeten. Tussen Burgos en León strekt zich een hoogplateau uit. Eindeloos lijkt deze meseta. Geen beschutting te vinden en al vroeg in het jaar zeer warm. Toch de moeite waard om door te maken. Want zoals onze Engelstalige vrienden zeggen: It ’s all part of the camino. Typisch voor deze streek zijn de lemen huizen. Omdat veel van die huizen niet onderhouden zijn, brokkelen ze zienderogen af. Maar dan komt alweer een beloning en die heet León, een prachtige en bovendien erg gezellige stad. Bezienswaardigheden zijn er bij de vleet. Zeker niet te missen is de gotische kathedraal en de romaanse San Isidorobasiliek.

Op weg naar Galicië staat nog een zware beklimming te wachten. De weg naar O Cebreiro is vrij moeilijk, maar mooi en eenmaal in O Cebreiro geef je je ogen de kost. Je belandt in een volstrekt andere wereld. In het stadje liggen nog flink wat pallozas: lage, ronde of rechthoekige gebouwen uit natuursteen. Ze hebben een brede, houten kap die tot aan de grond doorloopt en die met stro bedekt is.

Ook de taal verandert: plots hoor en zie je overal Galicisch, een taal verwant aan het Portugees. En de Keltische muziek klinkt bekend in de oren: je zou je in Ierland wanen. Zelfs het landschap draagt een steentje bij: tussen de velden en akkers staan stenen muurtjes, zoals je die ook in Bretagne, Ierland of Schotland aantreft.

Na O Cebreiro loopt de camino door een glooiend landschap. In Sarria neemt het aantal pelgrims gevoelig toe, vooral Spanjaarden sluiten zich aan. Santiago de Compostela ligt 100 km verder, de afstand die je als pelgrim moet lopen om een compostela te bekomen. Dit document zou moeten bewijzen dat je uit het goede hout gesneden bent.

De aankomst op het plein voor de kathedraal van Compostela geeft toch wel een kick. In en rond de kathedraal kom je ook de medepelgrims tegen die je al dagen- of wekenlang uit het oog bent verloren. Ontroering bij het weerzien en bij het afscheid nemen. En vooral weten dat het gelukt is.

Praktisch

Deze pelgrimsweg start in Saint-Jean-Pied-de-Port (FR) en eindigt na 773 km in Santiago de Compostela (ES). Er zijn 23 varianten, waarvan de afstand tussen 2,8 km en 21,7 km varieert, sommige binnenwegen, andere omwegen. Een interessant alternatief als start is Bayonne (FR), vanwaar de Voie du Baztan je naar Pamplona op de Camino Francés brengt. Een andere veel gekozen mogelijkheid is starten op de Somportpas om de Camino Aragonés te nemen tot Puente la Reina op de Camino Francés. Om het drukke laatste deel van de Camino Francés te omzeilen kun je kiezen voor de Camino de Invierno, van Ponferrada tot A Laxe op de Camino Sanabrés, op twee dagen van Santiago de Compostela.

Voorzie 30 tot 36 stapdagen.

Saint-Jean-Pied-de-Port is te bereiken per trein. Eerst de Thalys tot Parijs, dan de TGV tot Bayonne en verder met een regionale trein tot Saint-Jean-Pied-de-Port.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

Spaanse St.-Jacobsroute. Cordula Rabe. Elmar – Rother Wandelgidsen. 2022. (NL). Ook als e-book.  Meer informatie op de winkelpagina …

Miam Miam Dodo. Le Guide – Le Camino Francés Saint-Jean-Pied-de-Port > Santiago > Finisterre. Le vieux Crayon. 2020. (FR). Meer informatie op de winkelpagina …

Camino de Santiago. Michelin. 2020. (Kaarten en logies, geen beschrijving).  Meer informatie op de winkelpagina …

Camino Francés. Editorial Buen Camino. Beschikbaar als app. Permanent bijgewerkt. (o.a. EN, FR, DE).

Spanien: Jakobsweg Camino Francés. Raimund Joos. Conrad Stein Verlag. 2022. (DE).

Camino Francés. Wise Pilgrim Guides. 2022. (EN). Ook beschikbaar als app.

A Pilgrims Guide to the Camino de Santiago: Camino Francés. John Brierley. Kaminn Media. 2022. (EN).

Maps only Guide to the Camino de Santiago. John Brierley. Kaminn Media. 2022. (EN).

Spanischer Jakobsweg. Cordula Rabe. Rother Bergverlag. 2021. (DE). Ook beschikbaar als e-boek en als app.

Chemin de St-Jacques. Camino francés des Pyrénées à Saint-Jacques-de-Compostelle. Cordula Rabe. Rother Bergverlag. 2019. (DE).

Camino de Santiago. Pilgrim Guides: Camino Francés. Johnnie Walker. Confraternity of St. James. 2018-2019. (EN).

Le Camino Francés. François Lepère & Céline Heckmann. Editions Lepère. 2018. (FR).

Foto’s van Hugo Frederix (31) en Paul Linders (13)

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de Nederlandstalige gids Spaanse St.-Jacobsroute. (Cordula Rabe. Elmar – Rother Wandelgidsen. 2022)

De hoofdtrack van de Camino Francés bevat 22 522 trackpunten. Bij de 23 varianten gaat dat van 28 tot 922 trackpunten. De hoofdtrack is opgedeeld in drie stukken:

  • Saint-Jean-Pied-de-Port > Burgos (9150 trackpunten)
  • Burgos > Ponferrada (6360 trackpunten)
  • Ponferrada > Santiago de Compostela (7012 trackpunten).

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?